NEW YORK - Na een vlakke opening hebben de beurzen in New York dinsdag de weg omhoog gevonden. Vooral fondsen in de technologie en detailhandel deden het goed. Net als in Europa waren de handelsvolumes laag.

Beleggers nemen nog een afwachtende houding aan. Ze maken zich zorgen over de effecten die de wereldwijde problemen hebben op de bedrijfsresultaten.

En, dichter bij huis, zijn zij in afwachting van het rapport over de banengroei in de Verenigde Staten dat eind van de week wordt gepubliceerd.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot de handelsdag af op 12.279,01 punten, een winst van 0,7 procent. De breed samengestelde S&P 500-index steeg eveneens 0,7 procent tot 1319,44 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 1 procent tot 2756,89 punten.

Verheugen

Vooral de technologiesector en de detailhandel droegen bij aan de winst. De fondsen die na de aardbeving in Japan een klap hadden gekregen, konden zich nu weer verheugen in de belangstelling van beleggers.

De Amerikaanse belegger leek zich weinig aan te trekken van een daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De index kwam in maart uit op 63,4 tegen 72 in februari.

Griekenland en Portugal

Ook de lagere beoordeling die Griekenland en Portugal kregen van kredietbeoordelaar S&P leek dinsdag weinig invloed te hebben op de aandelenmarkten.

De euro noteerde bij sluiting van Wall Street 1,4106 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was de Europese munt 1,4085 dollar waard.