AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-index is dinsdag na een rustige handelsdag met winst gesloten. Beleggers trokken zich weinig aan van slecht nieuws over Portugal en Griekenland en trokken zich op aan de hogere koersen op Wall Street.

De AEX sloot met een winst van 1,34 punten (0,4 procent) op 365,91 punten. De MidKap eindigde een fractie lager op 647,57 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen tot 0,5 procent, maar Frankfurt leverde 0,1 procent in.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft dinsdag de kredietwaardigheid van Portugal en Griekenland verder verlaagd. De waardering voor Griekenland werd met twee stappen verlaagd, die van Portugal met een.

Wall Street

Beleggers op Wall Street negeerden een tegenvallend bericht over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Het vertrouwen zakte in maart weg na een maand eerder nog het hoogste niveau in drie jaar te hebben bereikt.

In de AEX stonden de financiële fondsen bij de verliezers. Aegon daalde 0,8 procent en ING verloor 0,3 procent. Dat kwam door zorgen over de gezondheid van de Italiaanse bankensector.

Philips

Philips won 1,7 procent. Daarmee herstelde het aandeel grotendeels van het verlies van een dag eerder toen het elektronicaconcern een winstwaarschuwing gaf voor de televisie-activiteiten.

Internetdienstverlener Docdata klom 8,7 procent. Zakenbank SNS Securities verwacht dat het Amerikaanse eBay zich mogelijk zal melden voor een overname van het bedrijf.

De euro was 1,4085 dollar waard tegenover 1,4095 dollar aan het einde van de Europese handelsdag maandag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,6 procent tot 105,60 dollar.