TOKIO - De toonaangevende Japanse beursgraadmeter, de Nikkei, is dinsdag licht lager gesloten.

In aandelen Tokyo Electric (Tepco) werd dinsdag niet gehandeld, nadat berichten dat de overheid het bedrijf tijdelijk wil nationaliseren, tot een grote stroom verkooporders hadden geleid. Andere Aziatische beurzen noteerden hoger.

De zorgen over de nucleaire problemen in het land drukten ook dinsdag zwaar op de beurshandel in Japan. Beleggers vrezen dat de nasleep van de aardbevingen en de tsunami een negatief effect op de bedrijfsresultaten zal hebben.

Kospi

De Nikkei sloot dinsdag 0,2 procent lager op 9459,08 punten. Elders in het Verre Oosten was de stemming beter. De Kospi in Seoul kreeg er 0,8 procent bij, terwijl de All Ordinaries in Sydney 0,4 procent in waarde steeg. Halverwege de handelsdag noteerde de Hang Seng in Hongkong een winst van 0,1 procent.

De verliezen van de Nikkei werden dinsdag enigszins gedempt door investeerders die op grote schaal in opties stapten.

Analisten vrezen echter dat het broze sentiment te zwak is voor de langere termijn. ''Opties kopen kan een katalysator zijn om de markt op korte termijn omhoog te krijgen. Maar ik denk niet dat deze stemming de trek van beleggers in aandelen snel zal aanwakkeren'', aldus een van hen.

Kerncentrale

Tepco is eigenaar van de in problemen geraakte kerncentrale Fukushima I. Een Japanse krant berichtte dat de overheid het bedrijf tijdelijk wil nationaliseren om te helpen de schade die is veroorzaakt door de problemen bij de kerncentrale te betalen.

De handel in het aandeel Tepco werd stilgelegd, omdat er te veel verkooporders binnenkwamen bij een koers die bijna 19 procent lager was dan de slotkoers van maandag. Op de eerste handelsdag van de week verloor het elektriciteitsbedrijf al ongeveer 18 procent van zijn beurswaarde.