AMSTERDAM - De door Libië gecontroleerde benzinemaatschappij Tamoil sleept olieconcern Shell voor de rechter vanwege het stilleggen van bevoorrading van Nederlandse benzinestations.

Dat bevestigde een woordvoerder van Tamoil maandag. Het kort geding heeft donderdag plaats.

Het gaat om de bevoorrading van negen benzinestations van Tamoil, die de Shell-vlag voeren. De twee bedrijven hebben hiervoor een exclusief contract gesloten, waardoor Tamoil alleen Shell-producten mag voeren en niet zomaar een andere leverancier kan krijgen. Volgens Tamoil houdt Shell zich niet aan het contract.

BP

Vorige week werd bekend dat Tamoil niet langer wordt bevoorraad door Shell en branchegenoot BP. Beide olieconcerns zeiden aan EU-sancties te voldoen door overeenkomsten met bedrijven die in handen zijn van Libië op te schorten.

Volgens de Tamoilwoordvoerder staat het bedrijf niet op de zwarte lijst van de Europese Unie. ''Om die reden doet bijvoorbeeld een bedrijf als Total nog gewoon zaken met ons.'' Tamoil klaagt BP in Nederland voorlopig niet aan. ''Zij leveren smeerolie aan ons, dus dat is een hele andere insteek.''

Shell zegt de zitting met vertrouwen tegemoet te zien. Een uitspraak wordt binnen twee weken verwacht.