NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zijn de week met verlies begonnen. Een groot deel van de handelsdag stonden er kleine plussen op de borden. Dat was onder andere te danken aan meevallende cijfers over de Amerikaanse consumentenuitgaven.

Maar in het laatste uur van de handel sloegen de winsten om in verlies. De beleggers maken zich zorgen over de problemen met de kerncentrale van Fukushima in Japan, waar de situatie maandag verslechterde. Ook de situatie in het Midden-Oosten baart hen zorgen. Er was weinig handel.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot maandag op 12.197,88 punten, een verlies van 0,2 procent. De breed samengestelde S&P 500-index leverde 0,3 procent in en sloot op 1310.19 punten.

De technologiebeurs Nasdaq, die de dag nog was begonnen met een winst van 0,4 procent, sloot uiteindelijk met een verlies van 0,5 procent op 2730,68 punten.

Alle drie de graadmeters openden maandag nog licht hoger. Dat was onder andere te danken aan de Amerikaanse consumentenuitgaven. Die stegen in februari met 0,7 procent, iets meer dan de 0,6 procent waar economen op hadden gerekend.

Huizenverkopen

Ook steeg het aantal in behandeling genomen huizenverkopen in de VS in februari onverwacht met 2,1 procent, terwijl rekening was gehouden met een daling van 1 procent.

De telecomsector deed het maandag goed. Een effectenhuis verhoogde het beleggingsadvies voor een aantal ondernemingen, waaronder AT&T en Verizon. De koers van AT&T steeg een kleine 2 procent en de aandelen Verizon werden 1,2 procent meer waard.

De euro noteerde bij sluiting van Wall Street 1,4089 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was dat 1,4095 dollar.