TOKIO - De natuurrampen in Japan stellen de autobranche in de komende maanden voor aanzienlijke problemen.

Doordat de productie in veel fabrieken nog altijd stilligt, lopen de inkomsten van de grote Japanse merken drastisch achteruit en zien fabrieken in de rest van de wereld hun voorraad reserve-onderdelen snel krimpen. Dat voorspelden specialisten van Deutsche Securities maandag.

De Duitse analisten voorzien zware klappen voor de Japanse autobouwers. Zo verlaagden ze de winstverwachting voor Toyota met ruim 80 procent.

Voor het komende boekjaar wordt nu een operationele winst verwacht van 135 miljard yen (1,2 miljard euro), in plaats van de eerdere prognose van 840 miljard yen (7,3 miljard euro). Ook voor andere Japanse autoproducenten werden de verwachtingen sterk verlaagd.

Auto-onderdelen

De onderbreking van de productie in Japan levert daarnaast problemen op in autofabrieken in de rest van de wereld. Veel auto-onderdelen worden in Japan geproduceerd.

Het Franse PSA Peugeot Citroën kondigde vorige week al aan de productie terug te schroeven bij een aantal fabrieken in Europa, vanwege een gebrek aan onderdelen. Concurrent Renault liet vrijdag weten in Zuid-Korea om dezelfde reden tijdelijk tot 20 procent minder auto's te maken.

De Japanse autobouwers proberen de productie in eigen land met vallen en opstaan te hervatten. Daarbij hebben ze niet alleen te maken met de schade aan hun eigen fabrieken, maar hebben ze ook veel last van de onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening.

Hybride

Toyota startte maandag de productie van hybride modellen, zoals de Prius, langzaam weer op. Het concern kon nog niet aangeven op welk moment de bouw van andere modellen wordt hervat.

Mazda sloot maandag fabrieken waar reserve-onderdelen voor de export worden gemaakt, nadat die locaties vorige week voor een deel weer in gebruik waren genomen.

Honda hervat de productie van auto's pas volgende week, terwijl Suzuki de activiteiten in drie Japanse fabrieken nog in elk geval tot dinsdag opschort.