AMSTERDAM - Philips was maandag de grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf verloor bijna twee procent na een winstwaarschuwing voor de televisieactiviteiten.

De Europese beurzen kwamen maandag nauwelijks in beweging en sloten ze nagenoeg vlak bij lage volumes.

De AEX-index sloot met en miniem verlies op 364,57 punten. Een daling van 0,08 punten. De MidKap-index kreeg er 0,1 procent bij en sloot op 647,64 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt eindigden de handelsdag tussen de 0,1 lager en 0,1 procent hoger dan de slotstand van vrijdag.

Japan

Hoewel de handel slap was, tonen de aandelenmarkten volgens beleggingsadviseur Jan Wilpshaar van VPV Bankiers ''onderliggend'' een goed beeld, ondanks de ontwikkelingen in Japan.

Daarbij wees hij op het bericht dat in kerncentrale Fukushima I waarschijnlijk splijtstofstaven gedeeltelijk zijn gesmolten. De meltdown zou in reactor 2 van de geplaagde nucleaire installatie zijn geweest. Ook lekte er hoogradioactief water.

Portugal

Europese beleggers letten aan het begin van de nieuwe handelsweek ook scherp op Portugal. Marktkenners denken dat het land op zeer korte termijn om financiële steun zal vragen bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ook Ierland wist de aandacht op zich gericht. Verschillende media meldden dat de Ierse regering een nieuwe overeenkomst wil sluiten met de Europese Centrale Bank over financiële steun aan de geplaagde bankensector. Donderdag worden de uitslagen van de stresstesten van de Ierse banken bekendgemaakt.

Philips

Philips was maandag veruit de grootste daler in de AEX, met een verlies van 1,8 procent. Het elektronicaconcern heeft veel last van sterke prijsconcurrentie op de televisiemarkt. Mede daardoor verwacht Philips dit jaar geen winst te draaien op de televisie-activiteiten, zo gaf het concern aan.

Een tegenvaller volgens analisten. In januari zei vertrekkend topman Gerard Kleisterlee nog dat de activiteiten dit jaar wel winstgevend zouden zijn.

Shell

Shell sloot de dag in Amsterdam ook af met een verlies van 1,1 procent. Het concern wordt door het Libische Tamoil voor de rechter gesleepd vanwege het stilleggen van bevoorrading van Nederlandse benzinestations. De zitting is donderdag.

In Duitsland wisten 'groene' bedrijven te profiteren van de verkiezingswinst van De Groenen in de zuidelijke Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De Groenen zijn fel tegenstander van kernenergie. Bedrijven als Vestas (windenergie) en Solarworld (zonne-energie) waren in trek.

Huizenverkopen

De Europese beurzen reageerden nauwelijks op veelal meevallende de cijfers over de Amerikanse economie die maandag naar buiten kwamen. De verlopige huizenverkopen bleken in februari onverwacht te zijn gestegen en de consumentenuitgaven in die maand waren ook iets hoger dan verwacht. De data zetten wel de Amerikaanse beurzen maandag iets hoger.

De euro noteerde maandag op 1,4095 dollar tegen 1,4085 dollar bij het slot van de beurshandel op vrijdag.