TOKIO - Zorgen over radioactieve straling uit kerncentrale Fukushima zorgden maandag voor een negatieve stemming bij Japanse beleggers. De toonaangevende Nikkei-index eindigde in het rood.

''Het is teleurstellend dat er in het weekend geen vooruitgang werd geboekt bij de centrale. De zorgen nemen toe dat de nucleaire problemen langdurig zullen aanhouden'', aldus een Japanse analist.

Het aandeel van Tokyo Electric Power (Tepco) stond weer onder druk en ging stevig onderuit. De uitbater van de kerncentrale verloor ruim 17 procent. Een andere daler was Japan Tobacco (min 0,6 procent). De onderneming maakte bekend de verschepingen van sigaretten stop te zetten tussen 30 maart en 10 april.

De Japanse hoofdindex verloor uiteindelijk 0,6 procent tot 9478,53 punten. Ook in andere delen van Azië was het sentiment overwegend somber.

De Australische All Ordinaries zakte 0,2 procent, in Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel 0,5 procent in de min. De Kospi-index in Soeul kreeg er 0,1 procent bij.