AMSTERDAM - De beurshandel zal de komende week omgeven zijn door onzekerheid over de nucleaire situatie in Japan, de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de schuldencrisis in zwakke eurolanden als Portugal.

Pas aan het einde van de week komt een belangrijk rapport voor de aandelenmarkten, de banengroei in de Verenigde Staten.

De rapportage van cijfers over 2010 zit er vrijwel op, waardoor het dagelijkse nieuws de handel zal bepalen. Beleggers zullen vooral op zoek gaan naar aandelen die in de afgelopen weken flink in waarde zijn gedaald. Ook zullen fondsbeheerders zich roeren om hun aandelenportefeuilles op te schonen nu het einde van het eerste kwartaal in zicht is.

Fukushima

Zondag was er opnieuw verontrustend nieuws over de kerncentrale Fukushima I in Japan. De straling in reactor 2 bleek bij metingen in het water in het turbinegebouw tien miljoen keer zo hoog als normaal. Zaterdag werd al een tienduizend keer hogere dosis radioactiviteit dan toegestaan aangetroffen in het water van reactor 3.

In Libië leken de opstandelingen steeds meer terrein te winnen op de troepen die trouw zijn aan Muammar Kaddafi. Na een felle strijd om de strategisch belangrijke stad Ajdabiyah op zaterdag, konden zij zondag vrijwel ongehinderd optrekken tot voorbij de oliestad Ras Lanuf.

De situatie in het olierijke Noord-Afrikaanse land en de angst dat de onrust zou overslaan naar de oliestaten aan de Perzische Golf leidde in de afgelopen weken tot een flinke stijging van de olieprijs. Vrijdag kostte een vat Brentolie 115 dollar, een vat Amerikaanse olie werd voor ruim 105 dollar verhandeld.

Schuldencrisis

Portugal belandde vorige week nog dieper in crisis na de val van het minderheidskabinet onder leiding van de socialist José Socrates. Nu het land met een demissionaire regering zit, denken marktkenners dat het land op zeer korte termijn om financiële steun zal vragen bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Het land houdt tot dusverre vol dat het aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Volgende maand moet een obligatielening van 4,5 miljard euro worden afgelost. Het land zal daarvoor een nieuwe staatslening uitgeven, maar de rente die Portugal daarop moet bieden staat al op een recordhoogte.