AMSTERDAM – De AEX-index in Amsterdam heeft een groot deel van het verlies van de afgelopen weken goed gemaakt. Onstabiele Japanse kernreactoren, onrusten in Libië en het noodleidende Portugal kon de sfeer op de Europese beurzen niet keren.

“De beurzen trekken zich niets meer aan van de gebeurtenissen in de wereld. Beleggers geloven dat de beurzen geen scherpe daling gaan maken'', merkte handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer vrijdag op.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter won in één week bijna vijftien punten. Afgelopen vrijdag sloot de AEX 364,65 punten Een week eerder sloot de AEX nog op een stand van 350,41 punten.

AT&T

Een grote Amerikaanse overname zou de beurzen maandag op winst zetten. Telecomconcern AT&T kocht de Amerikaanse tak van T-Mobile voor 39 miljard dollar van Deutsche Telekom. KPN noteerde 1,4 procent hoger.

Zorgen over onstabiele Japanse kernreactoren en over de situatie in Libië verdwenen naar de achtergrond. De AEX-index in Amsterdam sloot maandag met een winst van 6,29 punten (1,8 procent) op 356,70 punten.

Kernreactoren

Een gebrek aan richtinggevend nieuws speelde de AEX-index dinsdag parten. De Nikkei-index sloot eerder nog 4,4 procent hoger na opbeurend nieuws over de kernreactoren van Fukushima

De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot dinsdag 0,32 punt (0,1 procent) lager op 356,38 punten. “We willen zo veel mogelijk back to normal'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Kredietcrisis

De onrust over de kredietcrisis nam toe nadat het Portugese parlement de bezuinigingsvoorstellen van de Portugese regering afwees. In Amsterdam sloot de AEX-index van meest verhandelde fondsen desondanks 0,9 procent (3,36 punten) hoger op 359,74 punten.

“Opvallend dat we in de plus staan ondanks de bekende problemen'', zei vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van VPV Bankiers. Financiële fondsen hadden in Amsterdam weinig last van de onrust over de Europese schulden. ING won in de AEX 0,8 procent, Aegon werd 0,9 procent meer waard.

Gerucht

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot donderdag 1 procent hoger op 363,39 punten.BAM stond de hele dag in de plus en noteerde op het hoogste punt een koerswinst van bijna 10 procent.

Een handelaar haalde een gerucht aan dat een mogelijke koper is gevonden voor BAM's belang in baggeraar Van Oord. Volgens BAM was er echter geen nieuws te melden over de voorgenomen verkoop. Het aandeel sloot uiteindelijk 7,5 procent hoger.

Het aandeel Spyker Cars kreeg er 7,1 procent bij, nadat de Russische investeerder Vladimir Antonov donderdag zei weer een belang te willen nemen in de autobouwer. Hij zou het belang willen opbouwen door stukken te kopen bij een emissie en op de open markt.

Grote reactie

De AEX-hoofdindex sloot vrijdag 0,4 procent hoger op 364,65 punten. “Of Portugal nu langzaam wordt gered of snel, beleggers laten geen grote reactie zien'', aldus analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen. “Maar ze zijn toch redelijk voorzichtig. Dat zie je goed aan de volumes.''

Opvallende daler in Amsterdam was autobedrijf Spyker Cars. Het aandeel verloor 3,8 procent na het bekendmaken van een verlies van ruim 200 miljoen euro over 2010.

De euro daalde bijna één cent deze week. Afgelopen vrijdag sloot de euro op 1,4085 dollar. Een week eerder was de Europese munt nog 1,4170 dollar waard