AMSTERDAM – Europese automakers zoals Volkswagen en Peugeot moeten de komende weken waarschijnlijk hun productie tijdelijk stilleggen. Dat komt omdat de onderdelenuitvoer uit Japan nog niet op gang komt.

Japanse leveranciers van auto-onderdelen hebben moeite hun producties weer op een normaal niveau te brengen, nadat het land werd opgeschrikt door een aardbeving en een tsunami.

Dat herstel kan nog maanden duren, vertelt de voorzitter van een leveranciersassociatie aan persbureau Bloomberg. Dat zal de auto-industrie volgens hem “miljarden euro’s” gaan kosten.

“Dit zorgt zonder twijfel voor verstoringen in Europa”, stelt hij. Europese automakers zullen de effecten de komende weken gaan voelen, omdat de leveringen van Japanse onderdelen zoals semiconductors langzaamaan opdrogen.

Uniek

Veel van de onderdelen die afkomstig zijn uit Japan zijn uniek en daarom lastig uit andere landen te halen. Het persbureau meldt dat de Japanse fabrieken op ongeveer 50 tot 60 procent van hun normale productie zitten.

De wereldwijde autoproductie kan tot zo’n 30 procent zakken als de fabrieken van auto-onderdelen binnen zes weken nog geen normaal productieniveau weten te bereiken.

Peugeot

Peugeot, de op twee na grootste autoproducent van Europa, verlaagt tijdelijk zijn personeelsbestand. Daarmee reageert het bedrijf op een productieverlaging van zo’n 60 procent door een tekort aan dieselmotoronderdelen van Hitachi.

De Duitse producenten Volkswagen, BMW en Daimler hebben zonder de benodigde onderdelen moeite aan de grote vraag naar auto’s te voldoen. Ze hebben de overheid al om steun gevraagd voor het geval ze tijdelijk geen werk hebben voor hun personeel.

Aandelen van de automakers daalden vrijdag op de beurzen in Europa.