NEW YORK - De aandelen op Wall Street stonden vrijdag in de plus onder impuls van goede kwartaalresultaten van softwareproducent Oracle.

Alle beursgraadmeters gingen wat omhoog, nadat beleggers geconfronteerd waren met een lager cijfer over het consumentenvertrouwen, maar ook met een meevallend cijfer over de groei van de economie.

De koers van de dollar steeg vrijdag ten opzichte van de euro. Een hoge functionaris van de centrale bank, de Fed, gaf aan dat er een einde kan komen aan de periode van extreem lage rente in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 50,03 punten, of wel 0,4 procent, hoger op 12.220,59 punten. De breder samengestelde S&P 500-index was 0,3 procent hoger, 4,14 punten, op 1313,80 punten.

Nasdaq

De Nasaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, steeg 6,64 punten ofwel 0,2 procent, naar 2743,06 punten.

De stijgende koersen gingen gepaard met een laag volume van de handel.

Lente

Het ziet ernaar uit, dat de afgelopen week ook op Wall Street de lente is aangebroken. Ondanks de problemen rond de euro, Japan, Noord-Afrika en het Midden-Oosten stond de Dow-Jonesindex vrijdag meer dan 300 punten hoger dan een week eerder.

De goede stemming lijkt vooral het gevolg van gunstige kwartaalcijfers én van de overname, eerder deze week, van de Amerikaanse tak van T-Mobile door AT&T.

Playbook

De aandeelhouders van Research in Motion (RIM), de maker van de Blackberry smartphones, deelden vrijdag niet in de vreugde. RIM geeft veel geld uit aan de nieuwe tabletcomputer Playbook, die moet concurreren met de iPad2, en zag de koers flink dalen na publicatie van het kwartaalbericht

De euro noteerde 1,4076 dollar, na 1,4085 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.