ZEEWOLDE - Autobouwer Spyker Cars heeft het afgelopen jaar een stevig verlies in de boeken gezet. Dat maakte het moederbedrijf van Saab vrijdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De onderneming verkocht in 2010 in totaal 31.696 auto's tegen 27.482 in 2009.

Het nettoverlies kwam uit op ruim 218 miljoen euro, terwijl in 2009 nog een verlies werd geleden van bijna 23 miljoen euro. De omzet van Spyker bedroeg 819,2 miljoen euro.

Spyker rekent 2011 en 2012 nog steeds als opbouwjaren voor het overgenomen Saab. Dit jaar wordt nog steeds een verlies verwacht, maar topman Victor Muller rekent op winst in 2012. In een persverklaring werden eerder door Muller gedane verkoopdoelen niet herhaald.

Verkoopdoelen

Muller bevestigde onlangs verkoopdoelen van 80.000 auto's in 2011 en 120.000 auto's in 2012. Hij deed dat na uitlatingen van investeerder Vladimir Antonov, die in een interview aangaf te vrezen dat Spyker/Saab de doelen niet zou halen.

Muller verwacht wel dat het ''sterke verkoopmomentum'' dat hij constateerde in het derde en vierde kwartaal ook in 2011 door zal zetten.

Aandelenuitgifte

Spyker gaf verder aan dat het ruim 5,5 miljoen aandelen uitgeeft aan Tenaci Capital, Dorwing en Trenton. Ongeveer de helft van deze aandelen is nieuw, Tenaci zet een deel van een bestaande lening om in aandelen.

Tenaci is in handen van Victor Muller, de bestuursvoorzitter en oprichter van Spyker. In Dorwin bracht hij eerder resterende aandelen onder zodat hij niet boven een bepaalde grens uitkwam. Trenton is een nieuwe investeerder.

Antonov

Muller stelde desgevraagd dat investeerder Vladimir Antonov ''op geen enkele manier'' verbonden is met deze partijen.

Wel rekent hij er op dat Antonov ''hoe dan ook'' terug zal keren als aandeelhouder van het bedrijf. ''Hij is mijn financier'', zo gaf Muller aan.

Topman Saab

Topman Jan Ake Jonsson van Saab Automobile legt na een dienstverband van 40 jaar zijn huidige functie als bestuursvoorzitter neer. Topman Victor Muller van moederbedrijf Spyker Cars neemt de functie tijdelijk waar tot er een opvolger is gevonden.

''De laatste drie jaar zijn veeleisend geweest, het is tijd om andere dingen te doen'', aldus Jonsson vrijdag. ''Ook de drie jaar als onderdeel van GM was geen gemakkelijke zaak.''

Saab balanceerde de afgelopen jaren aan de rand van de afgrond. Uiteindelijk nam Spyker de Zweedse autofabrikant over van GM en blaast het nieuw leven in. ''Ik betreur zijn vertrek ten zeerste, maar begrijp en respecteer zijn besluit'', aldus Muller.