AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten vrijdag voor de derde dag op rij met winst. Beleggers lijken zich weinig aan te trekken van onzekere factoren, zoals de financiële en politieke onrust in Portugal. De handel was rustig met relatief lage volumes.

De AEX-hoofdindex sloot in Amsterdam 1,26 punten (0,4 procent) hoger op 364,65 punten. De MidKap kreeg er 3,87 punten (0,6 procent) bij en stond op 646,72 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt noteerden winsten tot 0,3 procent.

''Of Portugal nu langzaam wordt gered of snel, beleggers laten geen grote reactie zien'', aldus analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen. ''Maar ze zijn toch redelijk voorzichtig. Dat zie je goed aan de volumes.''

Hulp

Portugal, waar woensdagavond de regering viel, sprak vrijdag opnieuw tegen hulp te willen ontvangen uit het Europees noodfonds. Analisten verwachten echter dat een hulpvraag er waarschijnlijk toch aan zal komen. Kredietbeoordelaar S&P verlaagde vrijdag de waardering van Portugal met twee stappen.

Donderdag deed branchegenoot Fitch hetzelfde. De rente op Portugese tienjarige staatsleningen liep vrijdag op tot een recordniveau van meer dan 8 procent.

Muller merkte verder op dat de achterblijvers van 2010, zoals de banken en de bouwsector, het de afgelopen maanden juist beter lijken te doen. ''Beleggers willen iets nieuws, iets wat nu weer harder gaat en kansen die wat fantasie brengen in de herstelbeweging.'' Zo won bouwer Heijmans vrijdag 2 procent, BAM won 0,7 procent.

Paniekreactie

Het nieuws dat het consumentenvertrouwen in de VS in maart was gedaald tot het laagste niveau sinds november zorgde niet voor een paniekreactie. De index van de Universiteit van Michigan die het vertrouwen weergeeft, daalde van 77,5 in februari tot 67,5 in maart.

Eerder op de dag kwam nog een meevallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Tech

Technologie-aandelen deden het vrijdag relatief goed. In de Verenigde Staten maakte softwareconcern Oracle donderdag nabeurs beter dan verwachte resultaten bekend. In Frankfurt was branchegenoot SAP een van de grootste stijgers met een plus van 1,9 procent. In Amsterdam profiteerde onder meer het aan de Smallcap genoteerde Exact en noteerde een winst van 2,4 procent.

Spyker

In Amsterdam was autofabrikant Spyker Cars de meest opvallende daler. Het aandeel verloor 6,8 procent na het bekendmaken van een verlies van ruim 200 miljoen euro over 2010. Ook in 2011 verwacht Spyker, dat vorig jaar Saab overnam, een verlies. In 2012 wordt weer op winst gerekend. Verder meldde Spyker nieuwe aandelen uit te geven.

Kaartenmaker AND kreeg er juist 5,3 procent bij, nadat de onderneming had bekendgemaakt kaarten te leveren voor de iPhone en de iPad in Groot-Brittannië en Ierland.

De euro verloor vrijdagmiddag wat terrein. De Europese munt stond rond het slot op 1,4085 dollar tegen 1,4180 dollar bij het slot van de beurshandel op donderdag.