AMSTERDAM – Toyota hervat de productie van drie hybride auto’s in Japan. De fabrieken zijn inmiddels twee weken dicht geweest door de natuurrampen die Japan teisterden. Dit meldt de Japanse autofabrikant donderdag.

Vanaf 28 maart wordt de productie weer hervat. Het gaat om de modellen Prius, Lexus HS250h en de Lexus CT200h. Er is wereldwijd veel vraag naar deze modellen, volgens Toyota.

Door de gedwongen sluiting van twee weken verliest Toyota waarschijnlijk een productie van 140.000 auto’s. Waardoor Toyota nu de productie weer kan hervatten is niet duidelijk.

Een Japanse analist speculeert dat ze waarschijnlijk genoeg onderdelen hebben weten te vergaren dat de productie voor een tijd kan worden hervat.

Honda

Branchegenoot Honda houdt nog twee fabrieken gesloten tot 3 april. Een motorfabriek wordt naar verwachting op 28 maart heropend.

Bovenop dat de fabrieken last hebben van een tekort aan reserveonderdelen, is er ook een tekort aan energie door de sluiting van kernreactoren.

Nissan

De topman van Nissan verklaarde gister dat de productie bij ongeveer 40 autofabrieken is onderbroken door de aardbeving en de daarop volgende tsunami.

“Het is heel ernstig en ook moeilijk te evalueren”, zei Carlos Ghosn van Nissan tegenover Bloomberg. “Je hebt de aardbeving, de tsunami, energieuitvallen en brandstoftekorten allemaal tegelijk en ze raken niet alleen de fabrikanten, maar ook de toeleveranciers en de dealers.”