NEW YORK - Op Wall Street stegen de koersen van de aandelen donderdag onder impuls van een gunstig cijfer over sociale uitkeringen in de VS.

De problemen in Portugal, waar de premier opstapte nadat die niet de omstreden bezuinigingen door het parlement kon loodsen, leken weinig indruk te maken. De koers van de euro steeg donderdag ten opzichte van de dollar. De olieprijzen bleven vrijwel gelijk.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 84,54 punten hoger, of wel 0,7 procent, op 12170,56 punten. De breder samengestelde S&P 500-index was 0,9 procent hoger, 12,12 punten, op 1309,66 punten.

De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, was 38,12 punten hoger op 2736,42 punten, een stijging van 1,4 procent.

Oracle

Beleggers waren toen in afwachting van de cijfers van sotwareproducent Oracle, die na het sluiten van de beurs met kwartaalcijfers zou komen. Het aandeel Oracle noteerde vooruitlopend daarop ruim 2 procent hoger.

Het Amerikaanse ministerie van Sociale Zaken maakte donderdag bekend dat het aantal aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering vorige week was afgenomen met vijfduizend. Het totale aantal uitkeringsgerechtigden daalde daarmee naar het laagste niveau in bijna drie jaar.

De winkelketen Best Buy kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers, die werden toegeschreven aan de goed lopende verkoop van smartphones. De koers steeg daarop prompt, maar sloeg vervolgens om in een verlies.

De euro noteerde 1,4167 dollar, tegenover 1,4180 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.