VILNIUS - De Russische investeerder Vladimir Antonov overweegt terug te keren als aandeelhouder van het Nederlandse Spyker Cars, het moederbedrijf van Saab. Antonov mikt op een belang in het bedrijf van circa 30 procent. Dat zei hij donderdag in Litouwen.

''Ik denk dat 29,9 procent goed genoeg is, net zoals ik eerder bezat. Ik zou daar helemaal tevreden mee zijn'', aldus Antonov.

De Rus was eerder al aandeelhouder van het bedrijf van zakenman Victor Muller, maar bij de overname van het Zweedse Saab van General Motors (GM) begin 2010 werd hij uitgekocht door Muller. GM wilde niet met Antonov in zee vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij zware criminaliteit.

Terugkeer

Volgens Antonov is over zijn terugkeer overlegd met GM en spreekt hij nu met de Zweedse overheid. Hij wil het belang in handen krijgen door nieuwe aandelen te kopen bij een emissie en door bestaande stukken te kopen. De Rus verwacht hierover binnen enkele maanden een besluit te nemen.

Muller liet weten dat hij hoopt dat Antonov succes heeft met het verkrijgen van een belang in Spyker Cars. Hij zei dat de Rus er alles aan zal doen om de transactie te laten slagen, maar dat het nog te vroeg is om commentaar te geven op de structuur van de overeenkomst.

Muller maakte in februari nog bekend sportwagenmerk Spyker te verkopen aan Antonov voor maximaal 32 miljoen euro. Muller wil zich volledig toeleggen op Saab.

Failliet

Enkele weken geleden verklaarde de Russische investeerder nog dat Saab binnen een paar dagen failliet kan zijn. Antonov denkt dat Saab niet genoeg auto's kan verkopen om aan zijn verkoopdoelstelling te voldoen.

De doelstelling ligt op 80.000 auto's, maar Antonov denkt dat Saab niet meer dan 60.000 tot 65.000 kan verkopen. Zonder financiering zou Saab Automobile binnen vijf dagen failliet zijn, aldus Antonov.

Hij voegt eraan toe dat nog eens 352 miljoen dollar nodig is om Saab op de been te houden en het geplande kleinere model te ontwikkelen.