PARIJS - De grootste Franse autofabrikant PSA Peugeot Citroën is de productie aan het terugschroeven bij een aantal fabrieken in Europa wegens een gebrek aan onderdelen bij de Japanse toeleverancier Hitachi. 

Dit bedrijf levert dieselmotoren en heeft de productie moeten stilleggen door de verwoestende aardbeving in Japan, eerder deze maand. Dat heeft PSA donderdag bekendgemaakt.

De productie bij fabrieken in Frankrijk, Spanje en Slowakije is inmiddels 40 tot 50 procent verlaagd. Peugeot verwacht dat de fabrieken van Hitachi tegen het einde van de week weer draaien. De Franse concurrent Renault liet vrijdag weten dat het in Zuid-Korea tot 20 procent minder auto's gaat maken, eveneens wegens een tekort aan onderdelen.

Onderdelen

De productie van elektronica en auto's is het hardst getroffen door de natuurramp. Veel fabrieken in Japan hebben last van een gebrek aan onderdelen, stroomstoringen en schade aan de infrastructuur. Bedrijven van Apple tot General Motors ondervinden problemen in het land.

Toyota, 's werelds grootste autofabrikant, liet donderdag weten de productie in Japan van een aantal modellen te hervatten. Het gaat om onder meer de Prius en de Lexus-modellen HS250h en CT200h.

In de Verenigde Staten is het bedrijf echter ook genoodzaakt om minder auto's te fabriceren vanwege een tekort aan onderdelen.