AMSTERDAM - De toonaangevende Europese beursgraadmeters zijn donderdag positief gesloten. De winsten liepen in de loop van de handelsdag verder op. In Amsterdam waren bouwbedrijf BAM en autofabrikant Spyker opvallende stijgers.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot donderdag 1 procent hoger op 363,39 punten. De MidKap, de index voor middelgrote bedrijven, won 1,9 procent tot 642,85 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen konden winsten bijschrijven van 1,4 tot 1,9 procent.

De Europese graadmeters verloren tussen midden februari en midden maart meer dan 10 procent van hun waarde door de onlusten in het Midden-Oosten en de natuurrampen in Japan. De graadmeters lijken sinds de afgelopen week op weg te zijn deze verliezen weer goed te maken.

Inflatie

''Winsten zullen echter beperkt zijn door de toenemende inflatie, die op zijn beurt de bedrijfsresultaten zal drukken'', nuanceerde een strateeg tegen persbureau Reuters. ''Bovendien ziet het er naar uit dat er een andere dominosteen (Portugal) in de eurozone aan het vallen is.''

De verwachting is dat het Zuid-Europese land een beroep zal moeten doen op noodleningen. De Portugese regering stapte woensdagavond op nadat het parlement bezuinigingsmaatregelen had afgewezen. Eerder deden Griekenland en Ierland al een beroep op noodsteun.

BAM

Individuele fondsen die donderdag opvielen in Amsterdam waren onder meer bouwbedrijf BAM en autofabrikant Spyker. BAM stond de hele dag in de plus en noteerde op het hoogste punt een koerswinst van bijna 10 procent.

Een handelaar haalde een gerucht aan dat een mogelijke koper is gevonden voor BAM's belang in baggeraar Van Oord. Volgens BAM is er echter geen nieuws te melden over de voorgenomen verkoop. Het aandeel sloot uiteindelijk 7,5 procent hoger.

Spyker

Het aandeel Spyker Cars kreeg er 7,1 procent bij, nadat de Russische investeerder Vladimir Antonov donderdag zei weer een belang te willen nemen in de autobouwer. Hij zou het belang willen opbouwen door stukken te kopen bij een emissie en op de open markt.

In de AEX stond navigatiebedrijf TomTom bovenin met een plus van 2,1 procent. De website mergermarket.com meldde op basis van anonieme bronnen dat TomTom zijn kaartenmaker Tele Atlas te koop heeft gezet. Een woordvoerder van TomTom ontkende dat het bedrijf plannen voor een verkoop heeft.

Reed Elsevier

Uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer waren de enige dalers onder de hoofdfondsen. De aandelen verloren respectievelijk 0,8 en 0,5 procent. In de MidKap waren er geen dalers.

De prijs van een vat olie bleef nagenoeg gelijk op 105,60 dollar. De euro won terrein op de dollar en noteerde 1,4180 dollar, tegen 1,4075 dollar bij het slot van de beurzen woensdagmiddag.