MAASTRICHT - Detailhandelsbedrijf Macintosh verkoopt zijn telecomketen BelCompany aan telecombedrijf Vodafone. De partijen maakten dinsdag bekend dat ze hiervoor een contract hebben getekend.

Vodafone betaalt een overnameprijs van 120 miljoen euro. BelCompany heeft 176 winkels.

Daarnaast exploiteert de onderneming 34 winkels van telefoonkopen.nl. In 2010 had het bedrijf een omzet van 181,3 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 14,6 miljoen euro.

Macintosh zal de verkoopopbrengst gebruiken voor investeringen in de mode- en woonketens. De verkoop levert een eenmalige bijdrage aan de nettowinst van het bedrijf van 85 tot 90 miljoen euro.

''De toekomst van Macintosh ligt in de sectoren Fashion en Living. We zijn ervan overtuigd dat verkoop aan Vodafone Libertel een juiste afweging is omdat BelCompany daarmee onderdeel gaat uitmaken van een van de grootste telecombedrijven van de wereld'', aldus bestuursvoorzitter Frank De Moor in een toelichting.

Persoonlijk advies

Vodafone liet weten in te willen spelen op een behoefte bij klanten aan persoonlijk advies. ''Persoonlijk advies en ondersteuning via fysieke winkels wordt steeds belangrijker. Dit komt onder meer door de opkomst van smartphones, apps, tablets en vele andere toepassingen van mobiel internet'', aldus Bart Hofker, directeur bij Vodafone Nederland.

De ondernemingsraden van de bedrijven en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moeten nog wel instemmen. Als deze instemming er komt, kan de verkoop binnen een aantal maanden worden afgerond.