AMSTERDAM – De top van Barclays dreigt het hoofdkantoor van de bank te verplaatsen van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten, als plannen van de regering om bankactiviteiten te splitsen doorgang vinden. Ook HSBC zou een verhuizing naar Azië overwegen.

Hervormingen in de banksector die de Britse regering zou willen doorvoeren, kunnen de grote banken 15 miljard pond per jaar gaan kosten, ruim 17 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse consultantsfirma Oliver Wyman, meldt de Britse krant Sunday Times.

Bankiers vrezen voor een verplichte scheiding tussen de consumenten- en zakelijke activiteiten en het grondig aanpakken van de interne financieringsstructuur. De regering wil met die maatregelen de gevolgen voor de maatschappij beperken als er weer een bank omvalt zoals tijdens de kredietcrisis.

Momenteel spreken alle grote Britse banken met de Onafhankelijke Bankencommissie. Die publiceert op 11 april een voorlopig rapport over de toekomstige hervormingen in de financiële sector.

Dreigement

De voormalig Barclays-topman John Varley waarschuwde dat het opsplitsen van de retail en investment activiteiten de economie kan beschadigen. De maatregel zou namelijk de kosten voor bedrijfsfinanciering opdrijven en de mogelijkheid van banken om leningen te verstrekken beperken.

Hij dreigde dat Barclays Groot-Brittannië om die reden zou kunnen verlaten om het hoofdkantoor te verplaatsen naar de Verenigde Staten.

Azië

Bob Diamond, de huidige topman van Barclays, zal dat standpunt vermoedelijk onderstrepen als hij komende week met regeringsfunctionarissen rond de tafel zit.

De Britse banken HSBC en Standard Chartered zijn volgens de krant ook tegen zo’n splitsing. Zij zouden onder druk van investeerders de mogelijkheid bekijken om het hoofdkantoor in Azië te vestigen.