SINGAPORE - De olieprijs is vrijdag opgelopen door de aanhoudende gevechten in Libië. De prijs van een vat Brentolie steeg met 1,1 procent tot 116 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie ging met 0,9 procent omhoog tot bijna 103 dollar.

Een Libisch gevechtsvliegtuig zou bombardementen hebben uitgevoerd in de buurt van een militaire basis in de stad Ajdabiyah, die in handen zou zijn van rebellen. De opstandelingen en militairen die trouw zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi leveren hevige gevechten om een strategische weg en olie-installaties.

''De stijging van de olieprijs komt duidelijk voort uit de onrust in het Midden-Oosten'', aldus Shell-topman Peter Voser vrijdag. Hij herhaalde zijn opvatting dat het productieverlies in Libië, dat over de grootste olievoorraden in Afrika beschikt, kan worden opgevangen door OPEC. Die organisatie beschikt over noodvoorraden van miljoenen vaten olie.

Voser hoopt dat de hoge olieprijs op de langere termijn geen substantieel negatief effect heeft op de economische groei. Dure grondstoffen, waaronder olie, jagen de inflatie op waardoor de koopkracht van consumenten afneemt. Voser rekent voor dit jaar nog steeds op economische groei.

De olieprijs daalde donderdag nog flink naar aanleiding van het mogelijke vredesplan-Chávez, dat een einde moet maken aan de crisis in Libië. Het Venezolaanse staatshoofd Hugo Chávez zou daarover in gesprek zijn met de Arabische Liga.