AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is vrijdag licht hoger gesloten. Beleggers leken niet echt onder de indruk van een meevallend banencijfer uit de Verenigde Staten. Bovendien ging de olieprijs weer flink omhoog door de oplaaiende strijd in Libië.

De AEX-index sloot met een winst van 0,1 procent op 367,95 punten. De MidKap-index van het middensegment was vrijwel onveranderd op 644,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 1 procent omlaag. Londen hield de schade beperkt met een verlies van 0,2 procent.

Het aantal banen in de VS steeg in februari met 192.000, terwijl door economen werd gerekend op 185.000 banen. De werkloosheid daalde met 0,1 procentpunt tot 8,9 procent.

Voorschot

Donderdag namen de beurzen alvast een voorschot op het banencijfer, geholpen door meevallende cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen. Woensdag werd ook al een goed cijfer gepubliceerd over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven.

Volgens economen was de sterke stijging van het aantal banen in februari ten opzichte van een maand eerder deels te verklaren door het strenge winterweer dat in januari grote delen van de VS lamlegde.

Olie

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg vrijdag met 1,6 procent tot 103,55 dollar. De gevechten in Libië tussen aanhangers van Kadaffi en tegenstanders van het regime nemen in intensiteit toe en dat baarde oliehandelaren zorgen.

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de uitblinker in de AEX met een winst van 6,3 procent. De kwartaalcijfers die het bedrijf vrijdag naar buiten bracht, vielen beter uit dan verwacht.

Brunel

Het aandeel van detacheerder Brunel deed het ook goed met een plus van 5,6 procent. Brunel was vrijdag optimistisch gestemd bij de publicatie van de vierdekwartaalcijfers. Het bedrijf profiteerde van een breed herstel in de uitzendsector.

De euro was vrijdag 1,3975 dollar waard tegen 1,3940 dollar bij het slot van de Europese beurshandel donderdag.