SCHIEDAM - Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore heeft de nettowinst vorig jaar met een vijfde opgevoerd, vooral dankzij hogere winstmarges op drijvende opslag- en productieschepen. Dat blijkt uit de vrijdag bekendgemaakte jaarcijfers.

De nettowinst steeg van 230 miljoen dollar in 2009 tot 276 miljoen dollar in 2010, terwijl de omzet licht steeg tot ruim 3 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat (ebit) nam met 23,5 procent toe tot 362,4 miljoen dollar, waarbij de marge steeg van 9,9 procent tot 11,9 procent.

De cijfers waren beter dan verwacht. Tien door Reuters gepolste analisten rekenden op een nettowinst van 215 miljoen dollar, een bedrijfsresultaat van 328 miljoen dollar en een omzet van 2,99 miljard dollar.

Orders

SBM sprak van een ''bevredigend'' aantal binnengehaalde orders, ter waarde van 4,5 miljard dollar, en verwacht de omzet dit jaar gelijk te houden aan het resultaat in 2010. Aan het eind van vorig jaar had het bedrijf 11,5 miljard dollar aan opdrachten in de boeken staan. Daarmee is 90 procent van de beoogde omzet dit jaar al binnen.

Het bedrijf verwacht dat de huidige hoge olieprijs oliemaatschappijen in staat stelt hun productieplannen door te zetten.

SBM biedt op een aantal projecten en is optimistisch over de orderinname dit jaar. De onderneming richt zich met name op olie- en gasprojecten in diep water bij Brazilië, West-Afrika, Azië, de Golf van Mexico en ook de Noordzee en het poolgebied.

EnCana

Niet met alles ging het SBM vorig jaar voor de wind. Het bedrijf heeft nog steeds geen akkoord bereikt met EnCana over de extra kosten van een platform.

SBM begon in 2007 met de bouw daarvan, maar het Canadese gasbedrijf wilde halverwege het project wijzigingen doorvoeren. Dat leidde tot extra kosten die SBM op EnCana wil verhalen. ''De gesprekken lopen nog'', aldus SBM.

Ook een project voor een olieveld in de Noorse Noordzee kampte met forse vertraging en daardoor oplopende kosten. SBM leverde het platform wel af in het vierde kwartaal maar moest een last nemen van 30,8 miljoen dollar.