AMSTERDAM – Mediaconcern News Corp is een grote stap dichterbij de miljardenovername van de betaalzender British Sky Broadcasting (BSkyB). De Britse overheid heeft goedkeuring gegeven aan de plannen van News Corp. Dit melden internationale media donderdag.

De overheid was bezorgd om de concurrentiepositie van News Corp in het Britse medialandschap. News Corp, eigendom van mediatycoon Rupert Murdoch, is al eigenaar van een derde van het Britse krantenlandschap. Onder andere The Times en The Sun zijn onderdeel van News Corp.

Als onderdeel van de overeenkomst gaat News Corp het verliesgevende Sky News afstoten. News Corp is al voor een deel eigenaar van BSkyB. Het bedrijf wil nu de overige 61 procent voor 14 miljard dollar (10 miljard euro) overnemen.

De overname heeft een golf van kritiek veroorzaakt in Groot-Brittannië. Een alliantie van parlementariërs, concurrenten en mediapersonen bekritiseren de overname.

Sterke resultaten

Volgens de alliantie krijgt Murdoch te veel controle over het medialandschap. Deze alliantie zou bereid zijn een rechtszaak te beginnen om de overname tegen te houden.

De overname is nog niet zeker. Het bestuur van BSkyB wil een hogere prijs zien. News Corp staat onder druk om zo snel mogelijk BSkyB in te lijven. De betaalzender heeft sterke resultaten geboekt en de prijs kan alleen maar hoger worden, volgens analisten.