AMSTERDAM – Rusland wordt steeds aantrekkelijker voor buitenlandse energie-investeerders. De Franse energiegigant Total telt 4 miljard dollar neer voor een belang in Novatek, meldt het bedrijf woensdagavond laat.

In ruil voor dat bedrag krijgt Total een belang van 12 procent in Ruslands grootste onafhankelijke gasproducent. Binnen drie jaar wil Total dat belang uitbreiden tot 19,4 procent.

Het Franse bedrijf krijgt een plek aan de bestuurstafel van Novatek. Bovendien krijgt het Franse concern een belang van 20 procent in het LNG-project van het Russische bedrijf in Yamal.

Total stelt dat de deal toegang biedt tot een productie van 120.000 vaten per dag en reserves van rond de miljard vaten. De overeenkomst wordt naar verwachting in april afgerond, staat in de persverklaring.

Risico's

Naast dit belang was Total al actief in Rusland in het project Shtokman, dat voor 51 procent in handen is van Gazprom, voor 25 procent van Total en voor 24 procent van het Noorse Statoil.

De miljardendeal volgt krap twee maanden nadat het Britse olieconcern BP een samenwerking en aandelenruil aankondigde met het Russische staatsoliebedrijf Rosneft.

Volgens analisten laten beide overeenkomsten zien dat de aantrekkelijkheid van Russische energiebronnen de risico’s van zakendoen in het land overstemt.