PARIJS - Het Franse supermarktconcern Carrefour krijgt een druk jaar. Het concern is ervan overtuigd dat de splitsing van de onderneming de manier is om de Europese supermarkten weer winstgevend te maken.

Carrefour zet in op kostenbesparingen en verwacht voor 2011 hogere omzetten en operationele resultaten, zo bleek donderdag bij de bekendmaking van de jaarcijfers.

Carrefour, Europa's grootste retailer en de nummer twee in de wereld, verwacht in 2011 480 miljoen euro aan kosten te besparen. Bovendien beloofde het concern zijn expansie in opkomende markten te versnellen.

Afsplitsen

Deze belofte kwam twee dagen na de aankondiging een deel (25 procent) van de vastgoedtak Carrefour Property en het discountonderdeel Dia af te splitsen van het moederconcern.

Dia krijgt een eigen beursnotering in Madrid en dit deel van de vastgoedtak wordt gefuseerd met een ander in Parijs beursgenoteerd vastgoedbedrijf van Carrefour. Het concern hoopt zo weer investeerders te trekken, nadat die het bedrijf in de steek hadden gelaten na de twee winstwaarschuwingen vorig jaar.

Transformatieplan

''In 2011 zullen we nieuw momentum injecteren. We zullen ons transformatieplan uitvoeren met vastberadenheid'', aldus topman Lars Olofsson in de persverklaring.

Carrefour is voornemens achthonderd nieuwe winkels te openen in opkomende markten. Bovendien zal het de herstyling van Europese hypermarkten verder voortzetten.

De donderdag bekendgemaakte resultaten lagen in lijn der verwachting. De operationele winst steeg met 9,3 procent tot 2,97 miljard euro, gedreven door kostenbesparingen en groei in Azië en Latijns-Amerika.