AMSTERDAM - De stemming op de beurs op het Damrak in Amsterdam was donderdag optimistisch dankzij sterke Amerikaanse macrocijfers. Bouwer BAM was de aanvoerder van de AEX-index, verzekeraar Delta Lloyd stond bovenin de MidKap-index.

De AEX sloot 2,74 punten (0,8 procent) hoger op 367,60 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 645,20 punten. De grote Europese aandelenmarkten van Frankfurt, Parijs en Londen stegen 0,6 tot 1,5 procent.

Het aandeel BAM won 10,7 procent. Het bouwbedrijf boekte vorig jaar een winst van 15 miljoen euro, terwijl op een klein verlies was gerekend. Heijmans, ook een bouwbedrijf, liftte in de MidKap mee met een koerswinst van 2,7 procent.

Verzekeraar Delta Lloyd meldde een nettowinst van 621 miljoen euro. Het bedrijf gaf verder aan goed gepositioneerd te zijn om te profiteren van een stijging van de aandelenmarkten en een oplopende rente. Het aandeel won 3,6 procent.

Tegenvaller

Supermarktconcern Ahold publiceerde tegenvallende cijfers en kreeg hierna een verlaging van het beleggingsadvies van SNS Securities. Het aandeel stond onderin de AEX met een koersverlies van 2,7 procent.

Uitzenders deden het goed, nadat het Zwitserse Adecco sterke cijfers had gepubliceerd. Randstad pluste 3,7 procent, USG People kreeg er 3,1 procent bij. Adecco werd zelf in Zürich 5,4 procent meer waard.

Internetdienstverlener Docdata sprong 1154 procent omhoog na een hoger beleggingsadvies van SNS Securities.

Renteverhoging

In de middag zinspeelde de president van de Europese Centrale Bnak (ECB), Jean-Claude Trichet, op een verhoging van de rente in april om de oplopende inflatie te bestrijden. Dit beperkte de koersstijgingen op de aandelenmarkten enigszins. De gedachte is dat een renteverhoging de economische groei remt, wat slecht is voor aandelen.

De euro won na de uitspraken van Trichet terrein op de dollar. De Europese munt was 1,3940 dollar waard, tegen 1,3850 dollar aan het eind van de handel op woensdag.