AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold heeft moeite met de lastige marktomstandigheden, met name in de Verenigde Staten. De donderdag bekendgemaakte resultaten lagen fors lager dan verwacht.

De aankondiging van een aandeleninkoopprogramma kon de pijn niet verzachten. Het aandeel verloor fors.

Consumenten in zowel de VS als Europa zijn al tijden gefocust op koopjes en aanbiedingen als gevolg van de wereldwijde economische onzekerheid.

Daar komt bij dat Ahold, net als vele andere bedrijven, wordt geconfronteerd met hogere prijzen voor grondstoffen en producten. Het concern zei donderdag dat het niet is gelukt deze inflatie volledig door te berekenen.

 Zwakken

Met name in de VS zijn consumenten niet bereid meer te betalen. De concurrentie zet stevig in op promoties, maar Ahold ziet wel kansen in het land. ''De zwakken worden zwakker'', aldus financieel directeur Kimberly Ross.

Ahold weegt zijn kansen voor het doen van overnames, aldus Ross die aangaf dat Ahold actief kijkt. Een beoogde overnameprooi moet niet alleen strategisch passen, maar moet ook het juiste prijskaartje hebben, te integreren zijn in Ahold en moet waarde brengen voor de aandeelhouders.

Overnames

Aholds riante kaspositie maakt het doen van overnames ook goed mogelijk. In het recente verleden bleven grote aankopen echter uit. Martkpartijen stuurden aan op verantwoording door Ahold voor de kaspositie.

Het concern meldde donderdag het dividend voor 2010 met 26 procent te verhogen en voor 1 miljard euro in de komende achttien maanden aandelen te gaan inkopen.

Lastig

Ook voor dit jaar verwacht het concern lastige omstandigheden. ''Hoewel er tekenen zijn van langzaam economisch herstel, verwachten wij dat consumenten gefocust blijven op waar voor hun geld en afwachtend zijn in hun uitgavenpatroon.''

De operationele winst in het vierde kwartaal nam met bijna 14 procent af tot 295 miljoen euro. Onder de streep hield Ahold 154 miljoen euro over, ruim 42 procent minder dan een jaar eerder.

De lagere resultaten worden deels verklaard door de extra week in 2009. Daarnaast maakte Ahold onder meer kosten om het overgenomen Ukrop's te integreren.