BUNNIK - Bouwbedrijf BAM heeft vorig jaar financieel beter gepresteerd dan verwacht dankzij een teruggedrongen verlies bij de divisie vastgoed.

Het bedrijf deed in november opnieuw een forse afboeking op dat onderdeel en verwachtte quitte te draaien. Donderdag maakte BAM echter een nettowinst bekend van 15 miljoen euro.

In 2009 resteerde onder de streep een nettowinst van 31 miljoen euro. Analisten rekenden voor 2010 in doorsnee op een nettoverlies van 1,6 miljoen euro.

Het verlies voor belasting bij vastgoed van 132,3 miljoen euro in 2009 werd vorig jaar voor de helft ingelopen, waardoor een verlies van 59,7 miljoen euro resteerde.

Somber

Het bedrijf verkocht vorig jaar 2174 woningen uit eigen ontwikkeling, 10 procent meer dan een jaar eerder. Desondanks zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse woningmarkt allesbehalve gunstig. ''Er is in toenemende mate sprake van een somber perspectief.''

De verliezen op de woningmarkt werden gecompenseerd bij de divisie bouw waar de activiteiten op de activiteiten op de huizenmarkt werden teruggesnoeid en de marges op de bouw van onder meer kantoorpanden verbeterden. De winst voor belasting steeg bij bouw met ruim 22 procent tot 95,1 miljoen euro.

Omzet

De omzet van BAM bedroeg 7,6 miljard euro en was daarmee een fractie lager dan de 7,7 miljard euro die het bedrijf in november voorspelde. In 2009 was de omzet 8,3 miljard euro. BAM wijt de lager dan verwachte omzet met name aan de slechte weersomstandigheden in december.

BAM verwacht mede dankzij een orderportefeuille van 12,1 miljard euro dit jaar een nettowinst te halen van 120 miljoen euro bij een vergelijkbare omzet als in 2010.

Commissarissen

De Bunnikse bouwer maakte ook bekend Klaas Wester, de bestuursvoorzitter van bodemonderzoeker Fugro, en oud-DSM-topman Peter Elverding op te willen nemen in de raad van commissarissen.

Wester is de beoogde opvolger van Wim van Vonno, die van 1982 tot 2005 de scepter zwaaide over BAM. Van Vonno treedt op 20 april af als commissaris om persoonlijke redenen.