NEW YORK - De Amerikaanse effectenmarkten toonden woensdag een bescheiden herstel na de stevige verliezen van de voorgaande dag. Geruststellende woorden van de Federal Reserve over de economie in de Verenigde Staten gaven steun aan de beurshandel.

Ook meevallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt zorgden voor wat optimisme. Het enthousiasme werd echter getemperd door een opnieuw fors opgelopen olieprijs.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 12.066,80 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 0,2 procent omhoog tot 1308,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq herstelde 0,4 procent op 2748,07 punten.

Libië

De olieprijs werd woensdag opnieuw omhoog gejaagd door de onrust in het olierijke Libië. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 2,7 procent omhoog tot 102,35 dollar.

''De markt probeert drie, vier maanden vooruit te kijken wat de dure olie te betekenen heeft voor de consumentenbestedingen'', aldus een Amerikaanse handelaar.

Verbeterde stemming

De stemming onder beleggers verbeterde woensdag nadat de Federal Reserve had laten weten dat de economische activiteiten in de VS aan het begin van dit jaar in gestaag tempo zijn toegenomen.

Ook de arbeidsmarkt trekt volgens de centrale bank in ''bescheiden mate'' aan. Beleggers hopen dat de verbeterde economische omstandigheden de gestegen energieprijzen kunnen opvangen.

ADP

Loonstrookverwerker ADP meldde voor opening van de handel dat er afgelopen maand per saldo 217.000 banen werden gecreëerd in de Verenigde Staten, waar door kenners werd gerekend op een aanwas van 175.000 arbeidsplaatsen.

Caterpillar

De Dow, de index met dertig grote fondsen, telde ongeveer evenveel stijgers als dalers. Caterpillar, dinsdag een van de grootste verliezers, stond bovenaan.

De producent van zware graafmachines herstelde 1,1 procent. Bankconcern JP Morgan Chase stond onderaan met een verlies van 0,9 procent. Vliegtuigbouwer Boeing (min 0,8 procent) bezette de op een na laatste plek.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3865 dollar. Bij het slot van de Amerikaanse beurzen dinsdag stond de munt nog onder de 1,38 dollar.