AMSTERDAM – De tien grootste hedgefondsen ter wereld hebben in de tweede helft van vorig jaar in totaal 28 miljard dollar voor hun klanten verdiend. Dat meldt de Financial Times woensdag.

Dat is 2 miljard dollar meer dan de winsten van Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays en HSBC samen.

De hedgefondsen hebben niet meer dan enkele honderden werknemers in dienst terwijl de grootbanken meer dan een miljoen mensen in hun personeelsbestand hebben staan.

De Britse zakenkrant baseert zich op recente cijfers van LCH Investment. Negen van de tien grootste hedgefondsen huizen in de Verenigde Staten. Het fonds Brevan Howard heeft zijn thuisbasis in Londen en Geneve.

Soros vs. Paulson

Sinds het ontstaan hebben de tien hedgefondsen in totaal 182 miljard dollar verdiend voor hun investeerders. De best renderende hedgefondsmanager is George Soros. Hij heeft na aftrek van alle kosten 35 miljard dollar verdiend sinds hij Quantum Fund in 1973 oprichtte.

John Paulson van Paulson & Co loopt echter in op Soros. In het laatste halfjaar van 2010 zette Paulson een nettowinst van 5,8 miljard dollar in de boeken. In totaal heeft Paulson nu 32,3 miljard dollar binnengeharkt sinds hij zijn fonds in 1994 oprichtte.

Hedgen betekent letterlijk ‘afdekken’. Hedgefondsen dekken het financiële risico op een investering geheel of gedeeltelijk af door een ‘tegeninvestering’.