AMSTERDAM - De producent van buis- en leidingsystemen Wavin heeft in 2010 de omzet en nettowinst zien stijgen. Het bedrijf kampte echter met hogere grondstofprijzen waardoor de winstmarge onder druk kwam te staan. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers.

De omzet ging met ruim 6 procent omhoog tot 1,23 miljard euro. De nettowinst klom tot 7,1 miljoen euro, tegen 1,8 miljoen euro een jaar eerder.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 5,7 procent tot 104,1 miljoen euro en de ebitda-marge zakte tot 8,5 procent, tegen 9,5 procent in 2009. Volgens Wavin konden de gestegen grondstofprijzen gedeeltelijk worden gecompenseerd door kostenbesparingen.

Voorzichtig

Het bedrijf blijft voorzichtig over 2011. De Europese bouwmarkten tonen tekenen van stabilisatie, maar het herstel verschilt per land, aldus Wavin. De onderneming verwacht dat de grondstofprijzen verder zullen stijgen en zal deze doorberekenen aan de klanten.

De omzet zal zich sterker ontwikkelen dan de Europese bouwmarkt, geholpen door groei in innovatieve producten en opkomende Europese landen, aldus Wavin.

De cijfers van Wavin zijn iets beter dan analisten hadden verwacht. Zij gingen in doorsnee uit van een omzet van 1,22 miljard euro, een nettowinst van 6,5 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 103 miljoen euro.

Nieuwbouw

Volgens Wavin kromp de markt voor nieuwbouwwoningen in de hele eurozone, maar bleef de woningrenovatie op peil. De markt voor commerciële gebouwen bleef het hele jaar zwak.

De infrastructuurmarkt ontwikkelde zich positief, geholpen door investeringen in water- en wegenbouw in Oost-Europa. In de tweede helft van het jaar werden echter de gevolgen van overheidsbezuinigingen in Europa voelbaar, aldus Wavin.

De sterkste groei was vorig jaar te zien in Scandinavië, Groot-Brittannië en in landen als Polen en Turkije. In Nederland, Italië en een aantal kleine Oost-Europese landen verliepen de zaken echter teleurstellend voor Wavin. Daarnaast had het bedrijf last van de winterse omstandigheden.

Overgangsjaar

Topman Henk ten Hove omschrijft 2010 als een overgangsjaar. ''Na een periode van twee jaar waarin we de onderneming door de kredietcrisis heen hebben geleid, zagen we een bemoedigende toename van de omzet."

"Tegelijkertijd kregen we te maken met een strenge winter aan het begin en het einde van het jaar, stevige prijsconcurrentie en aanzienlijke verhogingen van de grondstofprijzen. Ondanks een sterke focus op kostenbeheersing kwamen onze marges onder druk'', aldus Ten Hove.