ALMELO - Producent van technisch textiel TenCate boekte in 2010 een flinke omzet- en winstsprong en heeft die voor een belangrijk deel te danken aan een sterke vraag vanuit het Amerikaanse leger.

Vorig jaar kwam 47 procent van de omzet uit de Verenigde Staten en het bedrijf uit Almelo denkt dit aandeel dit jaar uit te breiden naar boven de 50 procent.

''Wij zijn inmiddels heel groot geworden in het Amerikaanse leger'', aldus TenCate-topman Loek de Vries bij de presentatie van de jaarcijfers op woensdag. Alle Amerikaanse militairen lopen in uniformen gemaakt van TenCates DefenderM-stof.

Verscheidene beschermende composietweefsels van het bedrijf zitten onder meer ook in Amerikaanse onbemande verkenningsvliegtuigen, helikopers en bepantserde voertuigen.

Oostenrijk

Een groot deel van de weefsels voor de Amerikaanse markt wordt in de VS geproduceerd. ''Wij zijn eigenlijk een Amerikaanse bedrijf'', zegt De Vries. Wel wordt een belangrijke vezel, die later gemengd wordt met andere vezels, in Oostenrijk geproduceerd.

Daardoor zou het bedrijf eigenlijk niet aan het Amerikaanse leger mogen leveren. De Amerikaanse Senaat heeft onlangs echter een uitzonderingsmaatregel verlengd, waardoor TenCate toch - vooralsnog tot 2015 - de hofleverancier van de Amerikaanse militairen kan blijven.

Paradepaardje

Tot nu toe levert TenCate zijn paradepaardje (DefenderM) alleen aan het Amerikaanse en het Noorse leger. De Vries verwacht echter dit jaar ook orders uit andere landen. Ook vanuit het Nederlandse leger, dat eerder koos voor een goedkopere Chinese variant, zou (opnieuw) belangstelling voor de uniformstof bestaan.

Voor andere onderdelen van het concern is De Vries even optimistisch. De kunstgrasactiviteiten toonden ''aanzienlijk'' herstel. De omzet nam toe door het stroomlijnen van de productie en oplopende vraag. Het bedrijf voorziet een positief 2011 voor het onderdeel, onder meer door verdere consolidatie en het op de markt brengen van nieuwe technologieën.

Miljard

Deze positieve noot geldt ook voor het onderdeel dat componenten levert aan de luchtvaartindustrie. De omzet nam al in de tweede helft van 2010 toe doordat onder meer vliegtuigbouwer Airbus de productie weer opschroefde.

TenCate zag de omzet over 2010 met 17 procent toenemen tot 984 miljoen euro, waarvan 10 procent autonoom. In 2011 denkt het concern in ieder geval ''boven de 1 miljard'' uit te komen. De nettowinst steeg met ruim 90 procent tot 46 miljoen euro. TenCate voorziet voor 2011 een verdere winstgroei.