AMSTERDAM - De Europese beurzen eindigden woensdagmiddag met verliezen. De zorgen over het Midden-Oosten en de hoge olieprijs zetten de koersen over een breed front in het rood.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,8 procent (3,09 punten) lager op 364,86 punten. De MidKap-index sloot 0,26 punt in de min op 642,63 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,8 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie liep woensdagmiddag met 1,9 procent op tot ruim 101 dollar. De vrees dat de dure olie schadelijk is voor het herstel van de economie zette zelfs oliemaatschappijen op verlies.

Shell

''De markt gaat als geheel achteruit, ongeacht positief nieuws voor individuele bedrijven zoals Shell'', concludeerde beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers.

Het aandeel Shell ging in Amsterdam 1 procent omlaag. Concurrenten Total en BP werden respectievelijk 0,2 en 1,1 procent minder waard. In Frankfurt stonden de koersen van autobouwers onder druk. Daimler en BMW leverden beiden tegen de 3 procent in.

Wall Street

Op Wall Street boden meevallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt wat tegenwicht aan de zorgen over olie en stonden de beurzen rond het slot van de Europese markten licht in de plus.

Volgens loonstrookverwerker ADP kwamen er in februari 217.000 banen bij, waar analisten rekenden op een aanwas van 175.000 arbeidsplaatsen. Februari is de twaalfde maand op rij waarin personeel werd aangenomen.

Sceptisch

''Investeerders in Europa zijn nog steeds wat sceptisch over de markt, gezien de hoge olieprijs, en volgen daarom niet de Amerikaanse markt omhoog'', aldus een handelaar van IG Index. Maar volgens hem kunnen de markten donderdag weer omhoog gaan als Wall Street positief sluit.

De grootste winst aan het Damrak was voor Wavin (plus 8,9 procent). De producent van buizen- en leidingsystemen presenteerde meevallende cijfers over het afgelopen kwartaal.

Hoge grondstofkosten zetten de winstmarge wel onder druk, maar het bedrijf denkt die kosten komend jaar door te kunnen rekenen aan klanten.

TenCate

Ook de resultaten van de producent van technisch textiel TenCate werden positief ontvangen. Het bedrijf boekte vorig jaar 90 procent meer winst dan in 2009, bij een omzetgroei van 17 procent. Het aandeel noteerde 0,9 procent hoger.

Bouwer Heijmans maakte woensdag bekend een verlies in 2009 om te hebben gebogen in een winst van 16 miljoen euro in 2010. Desondanks verloor het aandeel uiteindelijk 0,3 procent.

Ballast Nedam

Een andere bouwer, Ballast Nedam, meldde woensdagmiddag zestien projecten ter waarde van 100 miljoen euro over te nemen van de failliete branchegenoot Heddes.

Het aandeel Ballast noteerde daarop een koerswinst van 1,1 procent. Branchegenoot BAM was in de AEX de grootste winnaar met een plus van 1 procent.

Euro

Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International won in de MidKap 3,1 procent. Het bedrijf publiceert om middernacht de vierdekwartaalcijfers, die volgens analisten weer sterk zullen zijn. Ook branchegenoot ASML deed het in de AEX goed met een plus van 0,7 procent.

De euro was woensdagmiddag 1,3850 dollar waard, tegen 1,3820 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.