ROSMALEN - Bouwbedrijf Heijmans gaat ervan uit dat de omzet na de daling vorig jaar de bodem heeft bereikt. Dat zei bestuursvoorzitter Gerrit Witzel woensdag in een toelichting op de resultaten over 2010.

De omzet daalde vorig jaar met 13 procent tot 2,68 miljard euro. ''Het kan nog wel wat plussen en minnen, maar grosso modo is dat het niveau waarmee we rekenen'', aldus Witzel.

De omzetdaling in 2010 had te maken met moeilijke marktomstandigheden bij de ontwikkeling van vastgoed en bij de bouw van onder meer woningen en kantoorpanden.

Ook viel de omzet terug omdat Heijmans selectiever was bij het aannemen van projecten. ''Wij stellen marge boven volume. Als we geen waarde kunnen toevoegen, beginnen we er niet aan.''

Reorganisatie

Mede dankzij hogere marges en een forse reorganisatie, waarbij Heijmans zich terugtrok uit het Verenigd Koninkrijk, boog het bedrijf een verlies van 40 miljoen euro in 2009 om in een winst van 16 miljoen euro.

Heijmans, dat bijna twee jaar geleden aankondigde alleen in Nederland en op de Belgische wegenbouwmarkt actief te willen zijn, heroverweegt nu de verkoop van een Duitse dochter.

Franki Grundbau wordt, omdat het goed past bij een aantal Nederlandse onderdelen, wellicht toch behouden. Het enige andere bedrijf dat nog in de etalage stond, het Duitse Oevermann, zal wel worden verkocht als er een goede prijs geboden wordt.

Consolidatieslag

Witzel zei dit jaar nog geen consolidatieslag te verwachten in de sector. ''Maar we zouden er financieel gezien aan mee kunnen doen.''

De topman toonde interesse in een aantal specifieke projecten van het failliete bouwbedrijf Heddes, maar niet in de overname van Heddes of andere omgevallen branchegenoten. ''We praten met de curator van Heddes over een aantal woningbouwprojecten.''

Heijmans verwacht dat ook dit jaar de marktomstandigheden ''uitdagend'' zullen zijn en ziet nog geen duurzaam herstel van de woningmarkt. Wel gaf het bedrijf met de hervatting van dividenduitkering ''een blijk van vertrouwen''.