AMSTERDAM - Voor veilinghuis Sotheby’s was 2010 een goed jaar. De totale verkopen van de verschillende vestigingen bedroegen 4,8 miljard dollar (3,5 miljard euro). Dat is een stijging van 74 procent ten opzichte van 2009, zo maakte Sotheby’s dinsdag bekend.

Het verkoopcijfer is het op een na hoogste in de 267-jarige geschiedenis van het veilinghuis. Alleen 2007 was een beter jaar. Volgens Sotheby’s komt de gestegen verkoop voor een belangrijk deel door nieuwe verzamelaars uit opkomende markten, zoals China.

Het veilinghuis haalde het hoogste resultaat in de categorie impressionisten en moderne kunst. De opbrengst daar bedroeg ruim 1 miljard dollar (0,7 miljard euro). Dat is een stijging van 106 procent.

Ook de vestiging in Amsterdam heeft een goed jaar achter de rug. In 2010 veilde die voor 25,8 miljoen euro aan kunst- en andere voorwerpen. Dat is 57 procent meer dan het jaar ervoor.

Grootste opbrengst

Het kunstwerk dat vorig jaar het meest opbracht in Sotheby’s Amsterdam was het schilderij Dinosaurierei van Martin Kippenberger. Dat ging voor 1,1 miljoen euro onder de hamer. Het was daarmee ook meteen het duurst geveilde kunstwerk in Nederland in 2010.

Andere hoogtepunten waren Een oude bebaarde man van Gerard Dou (0,5 miljoen euro) en Tête tragique van Karel Appel (0,5 miljoen euro).

Sotheby’s is niet het enige veilinghuis dat het vorig jaar goed deed. Christie’s maakte eerder al bekend dat 2010 een recordjaar was. De verkopen stegen met 53 procent tot 3,3 miljard pond (3,65 miljard euro).