AMSTERDAM - Zorgen over de onrust in het Midden-Oosten en de stijgende olieprijs kregen in de loop van dinsdag de overhand op de Europese beurzen. Beleggers leverden de aanvankelijke winsten in en de graadmeters sloten met verlies.

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,18 punten lager op 367,95 punten. Een verlies van 0,3 procent. De MidKap-index verloor 0,2 procent en sloot op 642,89 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,1 procent achteruit.

De Amerikaanse beurzen begonnen nog voorzichtig positief aan de eerste handelsdag van de maand, maar kelderden al snel.

Ben Bernanke, de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, waarschuwde dinsdagmiddag dat de aanhoudende stijgende olieprijzen een bedreiging vormen voor de economische groei in de Verenigde Staten. Hij zei er echter vanuit te gaan dat de onrust in het Midden-Oosten tot ''tijdelijke en bescheiden'' prijsstijgingen zal leiden in de VS.

Olieprijs

De prijs van een vat ruwe olie ging 1,6 procent omhoog en stond op 98,52 dollar. Shell noteerde een min van 0,6 procent.

In Europa stonden autofabrikanten in de belangstelling. BMW had eerder op de dag hogere verkoopcijfers bekendgemaakt en noteerde 1,5 procent hoger. Branchegenoot Daimler leek mee te liften, maar sloot 0,1 procent lager.

Vivendi

Het Franse media- en telecomconcern Vivendi profiteerde vorig jaar fors van de verkoop van computerspelletjes. De afgegeven verwachting voor een beperkte omzetgroei kon beleggers echter niet bekoren. Het aandeel verloor 1,3 procent.

In Amsterdam was chemiereus DSM de grootste stijger in de AEX met een plus van 1,9 procent. Het bedrijf kondigde dinsdag een samenwerkingsverband aan in India voor de productie van harsen.

Wolters Kluwer

Een van de grootste dalers in de AEX was uitgeefconcern Wolters Kluwer, met een koersdaling van 1,3 procent. Navigatiekastjesmaker TomTom verloor 0,6 procent en TNT ging 1 procent omlaag.

De euro was aan het einde van de handel 1,3820 dollar waard tegenover 1,3790 dollar aan het einde van de Europese handelsdag maandag.