AMSTERDAM – Grondstoffengigant Glencore is in gesprek met investeringsfondsen, onder meer in China en Qatar, om geld op te halen voor de voorgenomen beursintroductie later dit jaar. Dat meldt de Britse krant Sunday Times.

Glencore International, ‘s werelds grootste handelaar in grondstoffen, bereidt een beursgang voor het tweede kwartaal van 2011 voor. De beursintroductie van Glencore wordt gezien als een van de tien grootste beursgangen ooit.

De Zwitserse grondstoffenreus is in gesprek met China Investment Corporation en Qatar Investment Authority, meldt de Sunday Times.

Banken

Een andere Britse krant, Sunday Telegraph, schrijft dat Glencore een consortium van acht banken heeft aangewezen om een extra 8 miljard dollar op te halen.

Glencore wordt momenteel bijgestaan door drie banken: Citigroup, Credit Suisse en Morgan Stanley. Aan dat rijtje zou de grondstoffenhandelaar nu ook Goldman Sachs en Bank of America Merrill Lynch hebben toegevoegd.

Waarde

De topmannen van Glencore starten morgen met een reeks presentaties voor analisten van de acht banken in Londen. Dat is een belangrijke stap om de precieze waarde van het bedrijf vast te stellen.

Glencore, gestart in 1974, handelt op grotere schaal in ruwe materialen zoals olie, goud en koper dan welk bedrijf dan ook. Ook heeft het bedrijf mijnen in zijn bezit en een belang van 35 procent in mijnbouwer Xstrata.

De grondstoffengigant heeft zijn zinnen gezet op een notering in Londen en een tweede in Hong Kong. Maar andere opties staan ook nog open.