AMSTERDAM – Warren Buffett geeft zaterdag in een brief aan de aandeelhouders enige duidelijkheid over zijn toekomstige opvolging. De 80-jarige Amerikaanse beleggingsgoeroe heeft echter nog geen concrete pensioenplannen.

De brief aan de aandeelhouders en het jaarverslag zijn zaterdag op de website van Buffet Berkshire Hathaway geplaatst. Buffett is grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter van dat beleggingsvehikel.

Buffett ontvouwde eerder een plan dat voorziet in zijn opvolging als superbelegger. Daarvoor zijn in zijn visie minstens drie mensen nodig.

Nieuwe jongere beheerders zijn nodig voor het moment dat hijzelf, Charlie Munger en Lou Simpson zouden vertrekken. Simpson is vorige zomer gestopt op 74-jarige leeftijd. Munger is in januari 87 jaar geworden.

“Op dat moment hadden we de keus uit verschillende uitstekende kandidaten om mijn baan als ceo over te nemen. Die hebben we nog steeds,” schrijft de goeroe. Waar het aan ontbrak, was een goede investeringsmanager.

Beheren

Eind vorig jaar werd Todd Combs aangetrokken om een deel van de beleggingsportefeuille te gaan beheren. Combs heeft in eerste instantie de verantwoordelijkheid gekregen over fondsen van een tot drie miljard dollar, met een focus op aandelen.

De tachtigjarige beleggingsgoeroe rept in de brief nog niet over een aankomend pensioen. “Zolang ik ceo ben, zal ik een groot deel van Berkshires participaties blijven beheren.”

Nieuwe ceo

Verder schrijft Buffett dat hij op termijn nog een a twee portefeuillebeheerders aan zal trekken. “Als Charlie en ik er niet meer zijn, dan zullen de beheerders de verantwoordelijkheid voor de volledige portefeuille krijgen."

De manier waarop leggen de nieuwe ceo en de raad van bestuur samen vast, aldus Buffett in de brief.

Meer winst

In het vierde kwartaal van 2010 steeg de winst met 43 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 4,38 miljard dollar.