NEW YORK - Na een week van verliezen stonden de effectenbeurzen in New York vrijdag op winst. Beleggers op Wall Street lieten zich minder sterk beïnvloeden door de gespannen situatie in Libië dan de voorgaande dagen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 12.130,45 punten. De S&P 500-index steeg 1,1 procent tot 1319,89 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,6 procent tot 2781,05 punten.

Saudi-Arabië heeft de olieproductie opgeschroefd vanwege de onrust in de Arabische wereld. Toch daalde de olieprijs maar licht, met 1 procent, tot 98,20 dollar. Beleggers lieten zich niet uit het veld slaan door een nieuw cijfer over de Amerikaanse economie. Die groeide in het vierde kwartaal van 2010 met 2,8 procent, terwijl eerder een groei van 3,2 procent werd gemeld.

Boeing

Een van de grote winnaars was Boeing. De vliegtuigbouwer meldde donderdag na het sluiten van de beurshandel dat het een grote opdracht van de Amerikaanse luchtmacht heeft gekregen.

Boeing gaat nieuwe tanktoestellen leveren. De order heeft een lange voorgeschiedenis. Aanvankelijk had de Europese rivaal Airbus de opdracht in de wacht gesleept. Boeing steeg 3,4 procent.

Intel

Een andere winnaar was chipfabrikant Intel, dat het aandeel met 2,7 procent zag stijgen. Energiebedrijf First Solar verloor 5,4 procent, nadat de firma de verwachting over 2011 naar beneden had bijgesteld.

Handelaren betaalden op de New Yorkse valutamarkt 1,3745 dollar voor de euro. De Europese munteenheid was op 1,3750 dollar de Europese handel uitgegaan.