ZEEWOLDE - Autofabrikant Spyker is van plan zijn sportwagentak te verkopen aan de Russische investeerder Vladimir Antonov. Het bedrijf maakte donderdag bekend dat de twee partijen een voorlopig contract hebben getekend en in onderhandeling zijn.

Bij de verkoop zal Antonov meteen een bedrag van 15 miljoen euro betalen. Verder krijgt Spyker van 2011 tot 2016 periodiek een deel van de winst van het verkochte onderdeel. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 17 miljoen euro.

Het geld zal door Spyker gebruikt worden om een deel van zijn schulden aan investeringsfonds Tenaci af te lossen. Tenaci is in handen van Victor Muller, de bestuursvoorzitter en oprichter van Spyker.

Floreren

Topman Victor Muller van Spyker Cars denkt dat sportwagenfabrikant Spyker zal floreren als een apart en niet-beursgenoteerd bedrijf.

''Het voelt erg goed om Spyker te verkopen. Het bedrijf zal floreren buiten de groep'', aldus Muller. Ook het Zweedse autobedrijf Saab, onderdeel van het beursgenoteerde Spyker Cars, zal profiteren.

Werknemers

Spyker zal geen beroep meer doen op de kasmiddelen van Saab en de focus komt volledig te liggen op het Zweedse merk, zei Muller.

Volgens de topman heeft de verkoop geen gevolgen voor de Nederlandse werknemers van de sportwagenfabrikant. Verder blijft Muller nauw betrokken bij Spyker en zullen de sportwagens bij de Saab-dealer te vinden zijn. ''Saab-dealers blijven de deuren openzetten voor Spyker.''

Kleine vis

Na het afstoten van de sportwagentak, gaat Spyker Cars zich richten op Saab, de Zweedse autoproducent die Spyker vorig jaar heeft gekocht.

De sportwagens worden verkocht onder de merknaam Spyker. Het was donderdag niet meteen duidelijk of het beursgenoteerde bedrijf zijn naam zal wijzigen.

''De Spyker-activiteiten werden snel na de aankoop van Saab een kleine vis in een grote vijver. Om de activiteiten te ontwikkelen, heeft het een flinke kapitaalbehoefte. Daarom is de beslissing om de Spyker- en Saabactiviteiten te splitsen een goede'', aldus Muller.

Aandelenemissie

De kans is groot dat Spyker een "grote aandelenemissie" zal moeten doen, zei econoom Patrick Beijersbergen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in reactie op het nieuws. Hij stelde dat de opbrengst hiervan wordt gebruikt voor aflossing van de preferente aandelen.

Het beursgenoteerde Spyker bestaat na de verkoop van het gelijknamige sportwagenmerk alleen nog uit de activiteiten van autobouwer Saab. Dit Zweedse bedrijf is nog niet winstgevend en heeft een omvangrijke schuldenlast.

Het gaat onder meer om 326 miljoen dollar (236 miljoen euro) aan preferente aandelen van het Amerikaanse General Motors, de vroegere eigenaar van Saab. Vanaf 2012 moet Saab hierover rente betalen.

Verdampt

Beijersbergen wees er verder op dat Spyker in 2004 voor 15,50 euro naar de beurs is gekomen, maar dat de waarde van de activiteiten in de afgelopen jaren is verdampt. ''Het is omgerekend minder dan een euro per aandeel'', zei hij over de opbrengst van de verkoop.

De opbrengst uit de verkoop van de sportwagentak wordt gebruikt voor aflossing van schuld die het bedrijf heeft bij investeringsfonds Tenaci. Dit fonds is in handen van Victor Muller, de oprichter en bestuursvoorzitter van Spyker. ''Dat betekent dat de heer Muller eigenlijk zijn eigen centen veiligstelt'', concludeerde Beijersbergen.