DEN HAAG - Aegon gaat weer een deel van zijn ontvangen staatssteun terugbetalen. De verzekeraar kondigde donderdag bij de publicatie van de jaarcijfers aan nieuwe aandelen uit te geven en 750 miljoen euro aan steun af te lossen.

Aegon heeft tijdens de financiële crisis in 2008 van de overheid een kapitaalinjectie gekregen van 3 miljard euro. In 2009 en 2010 is hiervan de helft terugbetaald. Na de nieuwe terugbetaling staat nog 750 miljoen euro open.

Aegon gaat 173,6 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dit is 10 procent van het nu uitstaande aantal aandelen. Het aandeel Aegon sloot woensdag op 5,45 euro. Tegen deze koers heeft de emissie een omvang van ruim 946 miljoen euro.

De emissie zal donderdag door middel van een onderhandse plaatsing bij institutionele investeerders worden uitgevoerd. Aegon zal direct na het afronden van de uitgifte geld overmaken aan de Staat.

Bovenop de 750 miljoen euro komt nog een terugbetalingpremie van 50 procent. Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts zei dat het totaalbedrag op 1,125 miljard euro komt.

Verkoop VS

Aegon herhaalde donderdag dat het van plan is begin juli steunvrij te zijn. De middelen voor de nog openstaande aflossingen moeten komen uit het extra kapitaal van het concern en desinvesteringen.

Daarbij gaat het vooral om de verkoop van de Amerikaanse herverzekeringstak Transamerica Reinsurance. Wynaendts zei daarover met een partij concreet in onderhandeling te zijn.

Dividend

Als Aegon van de staatssteun af is, zal het bedrijf de betaling van dividend aan zijn aandeelhouders hervatten. Voor mei 2012 is een eerste dividendbetaling van 10 eurocent per aandeel gepland.

Het concern heeft in de laatste drie maanden van 2010 een nettowinst geboekt van 318 miljoen euro tegen 393 miljoen euro een jaar eerder. Dit was beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 196 miljoen euro.