ALPHEN A/D RIJN - Uitgever Wolters Kluwer is tevreden over 2010 en keert extra geld uit aan aandeelhouders. Het bedrijf verhoogt het dividend met 2 procent tot 0,67 euro per aandeel en gaat voor 100 miljoen euro eigen aandelen inkopen, maakte het woensdag bekend.

Het bedrijf zag de omzet vorig jaar met 4 procent stijgen tot 3,56 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) nam met 7 procent toe tot 727 miljoen euro. De cijfers lagen in lijn met de gemiddelde analistenverwachting.

''2010 was een succesjaar voor Wolters Kluwer. We hebben de transformatie van ons portfolio versneld en onze geografische basis verbreed. Vandaag komt 70 procent van onze omzet uit online, software en dienstverlening'', zei bestuursvoorzitter Nancy McKinstry in haar persverklaring.

Het bedrijf verwacht in 2011 een winst per aandeel te halen van 1,50 à 1,55 euro. In 2010 bedroeg de winst per aandeel 1,48 euro.

Zorg

Wolters Kluwer verwacht dat veel van zijn groei de komende jaren uit zorgproducten zal komen. Een combinatie van verschillende ontwikkelingen maakt dat de marktomstandigheden voor de zorgdatabase UpToDate volgens het bedrijf optimaal zijn. Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry sprak woensdag over een 'perfect storm'.

Artsen kunnen in UpToDate informatie vinden die ze helpt bij het stellen van diagnoses en het opstellen van behandelplannen. Het programma draait ook op smartphones waardoor de arts, terwijl hij bij de patiënt staat, in een paar minuten kan opzoeken wat volgens UpToDate de beste manier van behandelen is.

Informatie

De informatie is mede samengesteld door ongeveer vierduizend specialisten van over de hele wereld. Zij helpen bij het verwerken van de bestaande medische kennis tot hapklare brokken. De informatie wordt periodiek bijgewerkt.

De ontwikkeling van de bevolkingssamenstelling maakt dat de vraag naar zorg in brede zin toeneemt. Daarnaast stellen veel overheden geld beschikbaar voor de invoering van informatietechnologie in de zorg. ''Een belangrijk element van de 'perfect storm', is dat overheidsstimulering gericht is op efficiency van ziekenhuizen'', zei McKinstry.

Abonnement

Per arts kost een jaarabonnement op het product enkele honderden euro's. Voor een heel ziekenhuis kunnen de abonnementskosten oplopen tot 100.000 euro per jaar.

Het afgelopen jaar groeide de omzet van de zorgdivisie van Wolters Kluwer met 9 procent. Alleen het onderdeel dat actief is op het gebied van financiële diensten groeide harder.