LONDEN - De Britse oliemaatschappij BP is van plan om een aantal olie- en gasvelden in het Verenigd Koninkrijk te verkopen als onderdeel van een lopende herstructurering. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om het olieveld Wytch Farm, ten zuidoosten van het Engelse Dorset en alle door BP geëxploiteerde gasvelden in het zuidelijke deel van de Noordzee. BP gaat ervan uit dat de betreffende werknemers overgenomen zullen worden door de nieuwe eigenaar.

BP zegt op koers te liggen met de verkoop van bezittingen ter waarde van ongeveer 30 miljard dollar om de kosten als gevolg van het lek in de Golf van Mexico te dekken. Het concern heeft al circa twee derde van dit bedrag opgehaald met de verkoop van bedrijfsonderdelen in onder meer Noord-Amerika, Argentinië, Vietnam en Egypte.

De verkoop van de Britse onderdelen staat hier volgens BP los van. Deze maatregel maakt deel uit van een ''herstructurering op lange termijn'' van de portefeuille in het VK.

India

Het nieuws komt een dag nadat BP een miljardeninvestering had aangekondigd om samen met het Indiase Reliance Industries op grote schaal olie en gas te winnen in India.

Reliance, een van de grootste bedrijven in het land, ontvangt 7,2 miljard dollar (5,3 miljard euro) van BP voor een belang van 30 procent in 23 Indiase olie- en gasgebieden van het Indiase bedrijf.

Vorige maand maakte BP al een alliantie bekend met het Russische olieconcern Rosneft om samen olie- en gasvelden te exploiteren in het Russische poolgebied. Rosneft is voor het grootste gedeelte in handen van de Russische staat. Het bedrijf hoopt te profiteren van de kennis van BP voor de ontwikkeling van energiebronnen in poolgebieden.