LONDEN - Olie is fors duurder geworden door de almaar grimmiger protesten in Libië. Dictator Muammar Kadaffi, die al meer dan veertig jaar de scepter zwaait over het OPEC-land, heeft naar verluidt het leger ingezet tegen zijn onderdanen om aan de macht te blijven.

Onder termijncontracten (futures) voor levering in maart kostte een vat ruwe Amerikaanse olie dinsdag iets meer dan 93 dollar. Dat is 8 procent meer dan een dag eerder. De contracten voor maart lopen dinsdag af.

De futures voor april stegen met ruim 7 procent tot 96,50 dollar per vat. In Londen werd Brentolie verhandeld voor bijna 107 dollar (plus 1,3 procent), de hoogste prijs voor levering in een nabije maand sinds september 2008.

Beurzen

De scherpe stijging van de olieprijs zette de Aziatische aandelenbeurzen tot 2 procent lager, met onder meer verliezen voor bedrijven die hun projecten in Libië hebben stilgelegd. Zo verloor Hyundai Energy & Construction 10 procent aan beurswaarde.

Ook de beurzen in Europa leden dinsdag verliezen vanwege de onrust in Libië en de fors gestegen olieprijs.

Oliereserves

Libië heeft de grootste bewezen oliereserves van Afrika en grote gasvelden. De bewezen reserves bedragen circa 47 miljard vaten. Dagelijks pompt het land 1,8 miljoen vaten olie omhoog. Daarvan zijn inmiddels 100.000 vaten aan productie uitgevallen.

Verschillende buitenlandse oliemaatschappijen hebben hun personeel uit Libië weggehaald. Zo maakte Shell maandagavond bekend mensen terug te halen uit het land.

Aardgas

Verder heeft het land 1,5 biljoen kubieke meter aardgas in de bodem zitten. Libië is een van de belangrijkste gas- en olieleveranciers van Europa. De export van Libië bestaat vrijwel volledig uit olie en gas.

Analisten zijn vooral bezorgd dat de onrust kan uitzaaien naar andere olierijke landen in de regio, zoals Saudi-Arabië. Het Internationaal Energie Agentschap waarschuwde dat de olieprijzen verder kunnen stijgen als de onrust voortwoekert.