AMSTERDAM – De mogelijke fusie tussen de aandelenbeurzen NYSE Euronext en Deutsche Börse kan volgende week dinsdag al beklonken worden. Dit meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vrijdagavond op basis van anonieme bronnen.

Het bestuur van NYSE Euronext, eigenaar van de beurs in Amsterdam, komt zondag bijeen. Het bestuur van Deutsche Börse komt dinsdag bijeen om te beslissen over de fusie. 

Het formeel bekendmaken van de fusie is de één van de eerste stappen om de fusie mogelijk te maken. De aandeelhouders en toezichthouders moeten dan nog overtuigd worden, volgens The Wall Street Journal

Grootste beursplatform

Een fusie zou het grootste beursplatform opleveren gemeten naar omzet en winst. Het bedrijf krijgt een gedeeld hoofdkantoor in New York en in Frankfurt. De fusie zou een kostenbesparing opleveren van ongeveer 300 miljoen euro.

Naar verwachting wordt het juridisch geregistreerd in Nederland. Of het bedrijf een naamloze vennootschap (NV) of een Europese vennootschap (SE) wordt, is nog niet besloten.

Macht

De Deutsche Börse krijgt wel de meeste macht met een aandelenpakket van 60 procent. De huidige bestuursvoorzitter van Deutsche Börse, Reto Francioni, wordt dan ook voorzitter van het nieuwe bedrijf.

Een eerste overeenkomst zou vooral betrekking hebben op de grote lijnen. Lastige onderwerpen zoals welke technologie het nieuwe bedrijf moet gaan gebruiken worden ontweken.

Naam

Deutsche Börse gebruikt bijvoorbeeld het systeem Eurex. Euronext gebruikte het Londense platform Liffe. Tegenover Reuters verklaart een anonieme bron dat de bedrijven één persoon aan willen wijzen die dit probleem gaat oplossen.

Persbureau Reuters meldde zaterdag dat het nieuwe bedrijf de naam DB NYSE Group krijgt, maar de twee beusgiganten ontkennen dat. "Geen naam is nog definitief en we verwachten dat een beslissing hierover pas op een later tijdstip zal worden genomen, afhankelijk van de succesvolle afronding van het fusiecontract'', aldus de twee bedrijven in een persverklaring.