AMSTERDAM - Door drukte wat van het beursnieuws gemist? NUzakelijk zet de Amsterdamse beursweek van dag tot dag voor je op een rij.

Handelaren spraken over optimisme onder beleggers, maar alleen maandag maakte de AEX een grote koerssprong. Over de rest van de week verloor de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,2 punten.

Kwartaalcijfers bepaalden de grootste koersuitslagen. Onder andere de aandelen van Air France-KLM en Nokia moesten klappen incasseren na tegenvallende cijfers.

Optimisme

De hoofdindex in Amsterdam sloot maandag 1,2 procent hoger (4,34 punten) op 369,85 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen tekenden winsten op van 0,9 tot 1,1 procent.

Goede geluiden over de wereldeconomie liggen aan de basis van het optimisme, denkt beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. “De economische cijfers van de afgelopen tijd waren vrij goed. Beleggers krijgen meer vertrouwen in de economie.''

ArcelorMittal

De AEX-index sloot dinsdag 1,26 punten (0,3 procent) hoger op 371,11 punten. “Het lijkt wel alsof de markt niet echt naar beneden wil'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

Staalconcern ArcelorMittal ging in de AEX-index aan kop, nadat het bedrijf betere resultaten over de laatste maanden van 2010 had gepubliceerd dan verwacht. Het aandeel kreeg er 2,8 procent bij.

Amerikaanse werkloosheid

Opmerkingen van Fed-voorzitter Ben Bernanke zorgden voor mineur op de Europese beurzen. Onder andere de Amerikaanse werkloosheid blijft nog steeds op een hoog niveau, volgens Bernanke.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam sloot woensdag 0,5 procent lager op 369,18 punten. NYSE Euronext maakte bekend dat het verregaande fusiegesprekken voert met Deutsche Börse.

Geruchten

Het aandeel van Air France-KLM liet donderdag een grote daling zien. Het aandeel verloor 7,7 procent nadat het bedrijf bekendmaakte de doelstelling te laten vallen om in het huidige boekjaar een operationele winst van 300 miljoen euro te halen. De AEX sloot 1,43 punten, 0,4 procent, hoger op 370,61 punten.

AkzoNobel was de koploper van de AEX-index met een plus van 4,9 procent. Handelaren zeiden tegen persbureau Reuters dat er geruchten circuleren over interesse van investeringsfondsen voor een overname van het verfconcern.

Mubarak

Het aftreden van de Egyptische president Hosni Mubarak zou de Europese beurzen vrijdag positief stemmen. De Amsterdamse AEX-index bleef achter met een verlies van 0,3 procent (0,96 punt) op 369,65 punten.

Het aandeel van mobieltjesfabrikant Nokia kreeg flinke klappen, na de aankondiging van een samenwerking met Microsoft. Het aandeel Nokia noteerde in Helsinki ruim 14 procent lager.

Euro

Het aandeel van chemieconcern Akzo Nobel daalde met 1,4 procent nadat het fonds donderdag nog 5 procent steeg. De geruchten over een overname van het bedrijf zijn “absoluut niet waar”, volgens handelaar Rob Koenders van Harmony vermogensbeheer.

De euro was bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdagmiddag 1,3530 dollar waard, tegen een waarde van 1,3575 dollar een week eerder.