AMSTERDAM - De dollar stijgt vrijdag over de gehele breedte, profiterend van zijn status als veilige haven, nadat de bezorgdheid over de Egyptische onrusten weer zijn toegenomen.

Het risico op gewelddadige demonstraties is toegenomen, omdat president Hosni Mubarak donderdag heeft gezegd voorlopig aan de macht te blijven. Het leger heeft laten weten dat Mubarak president kan blijven tot het einde van zijn termijn.

Hierop vluchten beleggers naar de veilige haven van de Amerikaanse munt. Maar andere veilige beschouwde beleggingen als de Japanse yen en de Zwitserse Frank daalden desalniettemin naar de laagste niveaus in een maand tijd. Dat is een ongebruikelijk patroon voor een nerveuze handelsdag.

"De yen en de Zwitserse frank zijn de twee munteenheden met het laagste rendement", zegt senior valutastrateeg Paul Robson van RBS. Dat maakt hen het meest aantrekkelijk voor beleggers om te verkopen en in plaats daarvan valuta's aan te schaffen die beter renderen.

Merkel

Een gezamenlijke persconferentie van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schauble en zijn Franse collega Christine Lagarde had geen dramatische invloed op de koers van de euro.

Er staat vrijdag om 15.00 uur ook een ontmoeting gepland tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de havik van de Europese Centrale Bank Axel Weber, die mogelijk de euro en de dollar richting kan geven.

Pond

Het Britse pond veranderde in de vroege handel weinig tegen de dollar en de euro, maar is later op de dag onder druk komen te staan en kwam uit op het laagste niveau in februari ten opzichte van de dollar op 1,5984 dollar.

Rond 14.00 staat de euro op 1,3529 dollar, in vergelijking met 1,3600 dollar donderdagavond. De dollar handelt tegen 83,55 yen, in vergelijking met 83,22 yen.

De euro noteert op 113,01 yen tegen 113,13 yen. Het Britse pond staat op 1,5998 dollar tegenover 1,6093 dollar op donderdagavond.