AMSTERDAM – De voorgenomen fusie tussen de beursgiganten NYSE Euronext en Deutsche Börse kan rekenen op een strenge beoordeling van de Duitse toezichthouders en Europese mededingingsautoriteiten. Dat bericht persbureau Reuters vrijdag.

Er zouden vooral moeilijkheden kunnen ontstaan op de derivatenmarkt, meldt Reuters. De combinatie van het Duitse Eurex en het Londense platform Liffe van Euronext, zou met een marktaandeel van meer dan 90 procent in Europa een zeer dominante positie innemen.

Derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan een ander goed, zoals aandelen of olie. Opties en futures zijn bekende voorbeelden van derivaten.

Grootste

Woensdag maakten de beursgiganten bekend samen te willen smelten. Wel benadrukten ze in een verklaring dat er vooralsnog geen handtekeningen onder een overeenkomst zijn gezet.

Als de fusie doorgaat, zou het grootste beursplatform gemeten naar omzet en winst ontstaan. De beurswaarde zou nog wel worden overtroffen door de beurs van Hong Kong.

Kostenbesparing

Veel details van de fusie maakte het tweetal nog niet bekend. Deutsche Börse wordt met ongeveer 60 procent van de aandelen de dominante partij. Het voorzitterschap komt dan ook in handen van Reto Francioni, de huidige bestuursvoorzitter van Deutsche Börse.

De fusie zou een kostenbesparing opleveren van ongeveer 300 miljoen euro.

Tegenwicht

In 2008 liepen fusiegesprekken tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse nog spaak omdat de Amerikaanse overheid een overname vreesde door het Duitse concern.

De beurzen willen door een fusie tegenwicht bieden aan alternatieve handelsplatformen "die minder transparant werken en met veel minder toezicht te maken hebben".